субота, 28. јануар 2017.

Čoko višnja štangle






  Nisam mislila da pišem recept za ovaj kolač , al evo zbog velikog interesovanja kojeg je pobudila ova fotografija na društvenim mrežama ipak ga postavljam.
  Obzirom da je kremast može se konzumirati kao "pravi veliki" kolač ,znači samostalno kašičicom, a u sklopu sitnih kolača svojom finom kiselkastom notom i koloritom razbiće čestu monotoniju orašastih braon tonova.
  Ovaj recept ujedno želim da iskoristim kao ulaznicu za igricu Ajme koliko nas je  jer je domaćica ovog meseca Frana Omelić sa bloga Živ žlicom i vilicom kao zadatak postavila višnje.

Sastojci:

1 pakovanje gotovih keks kora (pakovane kao rozen, ali deblje i po 4 komada u pak.)
Za fil I:
600 g višanja (mogu i maline po želji)
6 kašika šećera
2 pudinga od malina
1 kesica želatina u prahu (10g)
Za fil II:
6 dl mleka
1 dl slatke pavlake
8 kašika šećera
2 pudinga od čokolade
100 g čokolade
100 g margarina
Za dekoraciju:
50 g čokolade


Priprema:

Fil I:
1.U šerpu stavite višnje (mogu i  iz zamrzivača) i  šećer, pa  kuvajte.Kad proključa sipajte prašak za puding od maline rastvoren u 2 dl vode i mešajte dok se ne zgusne.Sklonite sud sa vatre.
2. Posebno prelijte želatin sa 4 kašike ledene vode i kad nabubri dodajte u vruću smesu da se rastopi.
Ostavite da se hladi i povremeno promešajte da se ne uhvati korica.
Fil II:
1. Pomešajte prašak za puding od čokolade sa malo mleka, a ostatak mleka, slatku pavlaku i šećer kuvajte do ključanja.Zatim uspite rastvoren puding i mešajte dok se ne zgusne.Dodajte odmah potom kockice čokolade i margarina da se rastope .Ostavite da se krem prohladi i povremeno promešajte.
Finalni postupak:
1. Na tacnu stavite prvu keks koru i nanesite polovinu fila II, prekrijte drugom korom, rasporedite polovinu fila I, zatim i treću koru i ostatak čokoladnog fila.
2. Slaganje završiti četvrtom korom i preostalim voćnim filom.
3. Krupno narendajte čokoladu od gore dok je još voćni fil mlak.
4. Kad se kolač ohladi i stegne secite na štangle željene veličine.





3 коментара: