понедељак, 09. јануар 2017.

Čokoladna torta s rumom



Kad poželite nešto baš čokoladno ova torta je pravi izbor za vas.Ako još volite i aromu ruma na pravom ste mestu.


Sastojci:
Za biskvit:
90 g putera
150 g šećera
9 jaja
150 g čokolade
90 g brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike griza
Za fil I:
8 jaja
250 g šećera
200 g čokolade
aroma ruma po ukusu
250 g putera
Za fil II:
200 g šlaga u prahu
3 dl kisele vode
1 kašika kakaoa
2 kašike čokolade u prahu
Za preliv:
1.5 dl mleka
2 kašike čokolade u prahu
aroma ruma po ukusu
Za čokoladnu ogradicu:
150 g čokolade


Priprema:
Biskvit:
1. Rastopite i prohladite čokoladu.
2. Umutite puter sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno žumance neprekidno muteći.Potom sipajte otopljenu čokoladu,a zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo i grizom i još jednom sve mikserom sjedinite.
3. Posebno ulupajte belanca u čvrst šam i spojite lagano sa prethodnom masom.
4. Pripremljenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugao kalup za tortu (fi 26cm) i pecite  u rerni zagrejanoj na 180 C oko 40 minuta.
5. Izvadite iz rerne i kalupa te ostavite da se sasvim ohladi.
Fil I:
1. U sudu na pari kuvajte jaja umućena sa šećerom.Pred kraj umešajte kockice čokolade i mešajte da se rastope.Dodajte aromu ruma po ukusu.
2. Ohlađen krem od jaja spojite sa umućenim puterom.
Fil II:
1. Šlag pripremite sa hladnom kiselom vodom, pa dodajte kakao i čokoladu u prahu i dobro izmešajte.
Preliv:
1. Malo zagrejte mleko pa umešajte  čokoladu u prahu i aromu ruma.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu biskvitnu koru horizontalno presecite dva puta da biste dobili tri kore.
2. Prvu koru prelijte trećinom čokoladnog mleka s rumom, nanesite malo manje od polovine fila I i polovinu fila II.Prekrijte drugom korom i ponovite postupak filovanja.Stavite i treću koru, prelijte preostalim mlekom i premažite celu tortu ostatkom fila I.
3. Kad se torta lepo rashladi i stegne  dekorišite je filom II i čokoladnom ogradicom 
  po uputstvu koje možete naći ovde.



   Ova je tortica bila na poklon tako da nemam sliku preseka, čim je budem napravila za nas dodaću je.


3 коментара:

  1. Draga Marina ja sam odusevljena tvojim receptima. Svaki tvoj recept jeidelan samo ga se treba pridrzavati i nemoze da ne uspe, bilo kolac bilo da je torta. Ti prava genijalka.

    ОдговориИзбриши