петак, 27. јануар 2017.

Kozačke kape plus minjoni



Kozačke ili ruske kape ili šubarice, kako god da ih zovemo  ipak  svi prepoznajemo omiljeni kolač svog detinjstva . Razlog zbog kog ga ne pravimo često koliko bi voleli je nešto duža priprema al rezultat vredi svakog utrošenog minuta..Recept po kom ih ja  pravim je veoma izdašan i kolačići napravljeni po njemu zadovoljiće vašu želju za šubaricama  garantovano.Osim toga od preostalog biskvita napravićete još jednu poslasticu -minjone prelivene čokoladom..

Sastojci:

Za biskvit:
8 jaja
10 kašika šećera
5 kašika vruće vode
10 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaoa
Za fil:
0.5 l mleka
200 g šećera
4 kašike gustina
1 vanilin šećer
250 g margarina
Za glazuru:
200 g čokolade
6 kašike ulja
Za valjanje:
80 g kokosa
I još za minjone:
3 kašike nutele ili sl.krema
oko 1 dl slatke pavlake
Papirne korpice


Priprema:
Biskvit:
1. Umutite žumanca sa šećerom , sipajte vruću vodu i još miksajte. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivom i kakaoom i lagano promešajte.
2. Posebno ulupajte belanca u čvrst šam i postepeno ga spojite sa masom od žumanaca.
3. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen dublji pravougaon  pleh (dimenzije mog su 26x36cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180° C oko 25 minuta.Proverite čačkalicom da li je pečen , te produžite vreme pečenja dok čačkalica ne izađe suva i čista iz testa.
4. Ostavite biskvit da se hladi.
Fil:
1. Kuvajte 4 dl mleka sa šećerom, pa kad proključa sipajte gustin rastvoren u preostalom mleku i mešajte dok se ne zgusne.Na kraju dodajte vanilin šećer.
2. Umutite margarin i sastavite ga sa ohlađenim kremom.
Finalni postupak:
1. Okruglom modlom željene veličine vadite komade iz biskvitne kore, svaki presecite  poprečno na dva dela , premažite filom i ponovo ih spojite.
2. Potom filom premažite  bočne stranice tako dobijenih  kolačića te ih uvaljajte u kokos.
3. Rastopite čokoladu sa uljem na pari i po malo kašičicom nanesite na gornji deo svake kapice.




MINJONI
1.Preostalu koru isitnite u blenderu, dodajte ako vam preostane fila, nutelu i slatku pavlaku i sve lepo sjedinite.Ako je jos suvo povećajte vlažne sastojke dokle god ne dobijete smesu pogodnu za oblikovanje minjona.
2. Vlažnim rukama formirajte kupe i ređajte ih na tacnu postavljenu folijom.
3. Kad se dobro rashlade prelijte ih ostatkom otopljene čokolade s uljem, a kad se glazura stegne stavite ih u papirne korpice i poslužite uz šubarice.






Нема коментара:

Постави коментар