четвртак, 26. јануар 2017.

Oranž rozen štangle




 Ukusom podsećaju na čuvenu "jaffu", a naranžastom bojom glazure oživljavaju celokupan utisak  asortimana sitnih kolača čiji su deo.
Recept imam odavno i prvi je kolač koji sam pravila sa gotovim korama za rozen tortu.
Lagan za izradu i  ima samo jednu začkoljicu : ne smete zaboraviti da narandže stavite u zamrzivač prethodnog dana.


Sastojci:

1 pakovanje gotovih kora za rozen tortu (8-10 kom.)
Za fil:
400 g šećera
3 dl vode
250 g margarina
150 g čokolade
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
2 narandže ( 1 cela i 1 bez kore)
Za I glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja
Za II glazuru:
150 g šećera u prahu
2 kašike vruće vode
1 kašika soka od limuna
Narandžasta prehrambena boja


Priprema:

1. Prethodnog dana stavite 1 celu i jednu oljuštenu narandžu u zamrzivač.
2. Sutradan u šerpu sipajte šećer i vodu , pa od momenta ključanja kuvajte još 3-5 minuta.Sklonite sud sa vatre i dodajte kockice čokolade i margarina, Izmešajte pa ostavite da se prohladi.
3. Narandže izvadite iz zamrzivača i sitno narendajte.
4. U fil umešajte mlevene orahe i keks, a potom i rendane narandže.




5. Mlakim filom premazujte rozen kore i ređajte jednu na drugu.Poslednju koru ostavite nepremazanu.
6. Kad nafilovan kolač prenoći u frižideru prelijte ga od gore čokoladom rastopljenom sa malo ulja i sačekajte da se glazura stegne na sobnoj temperaturi.
7. Šećer u prahu sipajte u odgovarajuću posudu, dodajte vruću vodu, limunov sok i boju ( ako je u prahu rastvorite je u toj vodi prethodno) i  brzo mešajte kašikom.Treba da dobijete smesu dovoljno gustu da ne curi ,a da je lako maziva.Ravnom špatulom ili dužim nožem prevucite je preko čokoladnog sloja i zagladite.Radite brzim pokretima , a ako vam se prebrzo steže alat zagrejte pod mlazom tople vode, obrišite ga i ponovo njime pređite preko .
Rashlađen kolač isecite na štangle željene veličine, moje su bile 5x2 cm.




5 коментара: