четвртак, 26. јануар 2017.

Rolat sa smokvama




   Bogat spoj suvih smokava i oraha uz meku notu cimeta čini ovaj rolat pravim kolačem za zimska slavlja. Dekorativan, rustičnog izgleda, a po sastavu posan ima još jednu pozitivnu karakteristiku: brzo se pravi..

 Sastojci:
Za I deo:
150 g šećera
0.5 dl vode
500 g suvih smokava
80 g mlevenog posnog keksa
Za II deo:
100 g šećera
0.3 dl vode
50 g margarina
250 g mlevenih oraha
5 g cimeta

Priprema:
I deo:
1. Na mašini za mlevenje mesa sameljite suve smokve.
2. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa kuvajte do gustine sirupa. Sklonite sud sa vatre i umešajte mlevene smokve i mleveni posni keks.
3. Smesu rasporedite na komad providne folije , prekrijte je drugim , a potom prvo prstima a posle oklagijom rastanjite masu u pravougaonik.
II deo :
1. Prokuvajte vodu sa šećerom , dodajte margarin i kad se rastopi umešajte mlevene orahe i cimet.
2. Smesu rastanjite na isti način kao prethodnu.
Finalni postupak:
1. Skinite  folije postavljene od gore sa oba dela , podignite pomoću donje folije deo sa orasima i prebacite ga na deo sa smokvama.
2. Pređite lagano oklagijom preko da se slojevi slepe, te skinite gornju foliju ( koja je bila ispod dela sa orasima) i lagano, ali  čvrsto sve zajedno urolajte.
3. Kad se ohladi i stegne isecite poprečno kolač na okrugle šnite.










Нема коментара:

Постави коментар