четвртак, 12. јануар 2017.

Snikers torta


 Nisam preterani ljubitelj kikirikija u slatkišima a ni fan snikers čokoladica, ali mi se ova torta veoma dopala.Pravila sam je za Božić i baš je prava zimska, bogata i "jaka".Recept za nju dobila sam od svoje fb drugarice Bojane Sakač  i prenosim ga uz malecne izmene nastale tokom pripreme.


 Sastojci:
Za kore:
15 belanaca
18 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna
3 kašike prezli
Za fil I:
400 g šećera
1 l mleka
4 pudinga ukusa karamele
250 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g mleka u prahu
300 g mlevenog pečenog kikirikija (neslanog)
Za fil II:
15 žumanaca
250 g šećera
250 g čokolade
250 g margarina
Za dekoraciju:
150 g šlaga u prahu
2.5 dl kisele vode
75 g čokolade

 Priprema:
Kore:
1. Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, zatim dodajte 6 kašika šećera i miksajte dok se šećer ne rastopi.Lagano umešajte 5 kašika mlevenih oraha, po 1 kašiku brašna i prezli.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh za tortu i pecite  u rerni zagrejanoj na 180 c oko 13-15 min.
3. Na isti način od preostalog materijala pripremite još dve kore.
Fil I:
1. U većoj šerpi karamelizujte 400 g šećera. Nalijte 8 dl mleka i kuvajte dok se karamel potpuno ne rastvori, a zatim sipajte sa preostalim mlekom pomešan prašak za puding i brzo mešajte žicom dok se ne zgusne.Ostavite da se hladi uz povremeno mešanje.
2. Posebno mikserom izradite margarin sa šećerom u prahu, dodajte mleko u prahu i još miksajte.Spojite sa ohlađenim pudingom, te na kraju umešajte mleveni kikiriki.
Fil II:
1. Na pari skuvajte žumanca umućena sa šećerom.Pred kraj kuvanja dodajte kockice čokolade da se rastope.
2. Ohlađen krem sastavite sa umućenim margarinom.
Finalni postupak:
1. Na prvu koru nanesite polovinu fila I, potom polovinu fila II i prekrijte drugom korom.Ponovite filovanje preostalim karamel i čokoladnim kremama i slaganje završite trećom korom.
2. Rashlađenu tortu dekorisala sam ovog puta šlagom pripremljenim sa kiselom vodom i rastopljenom čokoladom.
Torta može biti naravno i okrugla i dr.oblika, dekorisana po vašoj želji a dovoljno je čvrsta da se može prekriti fondanom .




6 коментара:

  1. Super je ova nasmejana tortica. Marina ako si na Fejsbuku , pridruži nam se na stranici Srpski Blogeri. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala,Dubravka..Potražila sam grupu na fb i shvatila da sam već od ranije član ,ali nisam aktivno učestvovala jer nisam imala svoj blog..☺

    ОдговориИзбриши
  3. Da li znate kada bi je pravila u okruglom kalupu, visina da bude oko 10cm a da stavim u f18, koliko od mere bi mi trebalo?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Izvinite, potpuno mi je promaklo pitanje.. a verovatno ste do sad već i sami izračunali mere..

      Избриши
  4. Cao Marina,koliko je to tacno grama oraha i kazi mi kako se karamelizuje toliki secer,a da ne izgori,koliki pleh treba za kore???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa ne znam tačno al kažu da bi kašika oraha trebala imati 10g, pa onda izračunati nije problem.
      Šećer se karamelizuje u što većoj šerpi da bi sloj bio tanji i na tihoj vatri.Meša se tek kad se skoro sav rastopi.
      Moj pleh ima 22x32 cm.

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...