среда, 11. јануар 2017.

Snikers torta


 Nisam preterani ljubitelj kikirikija u slatkišima a ni fan snikers čokoladica, ali mi se ova torta veoma dopala.Pravila sam je za Božić i baš je prava zimska, bogata i "jaka".Recept za nju dobila sam od svoje fb drugarice Bojane Sakač  i prenosim ga uz malecne izmene nastale tokom pripreme.


 Sastojci:
Za kore:
15 belanaca
18 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna
3 kašike prezli
Za fil I:
400 g šećera
1 l mleka
4 pudinga ukusa karamele
250 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g mleka u prahu
300 g mlevenog pečenog kikirikija (neslanog)
Za fil II:
15 žumanaca
250 g šećera
250 g čokolade
250 g margarina
Za dekoraciju:
150 g šlaga u prahu
2.5 dl kisele vode
75 g čokolade

 Priprema:
Kore:
1. Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, zatim dodajte 6 kašika šećera i miksajte dok se šećer ne rastopi.Lagano umešajte 5 kašika mlevenih oraha, po 1 kašiku brašna i prezli.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh za tortu i pecite  u rerni zagrejanoj na 180 c oko 13-15 min.
3. Na isti način od preostalog materijala pripremite još dve kore.
Fil I:
1. U većoj šerpi karamelizujte 400 g šećera. Nalijte 8 dl mleka i kuvajte dok se karamel potpuno ne rastvori, a zatim sipajte sa preostalim mlekom pomešan prašak za puding i brzo mešajte žicom dok se ne zgusne.Ostavite da se hladi uz povremeno mešanje.
2. Posebno mikserom izradite margarin sa šećerom u prahu, dodajte mleko u prahu i još miksajte.Spojite sa ohlađenim pudingom, te na kraju umešajte mleveni kikiriki.
Fil II:
1. Na pari skuvajte žumanca umućena sa šećerom.Pred kraj kuvanja dodajte kockice čokolade da se rastope.
2. Ohlađen krem sastavite sa umućenim margarinom.
Finalni postupak:
1. Na prvu koru nanesite polovinu fila I, potom polovinu fila II i prekrijte drugom korom.Ponovite filovanje preostalim karamel i čokoladnim kremama i slaganje završite trećom korom.
2. Rashlađenu tortu dekorisala sam ovog puta šlagom pripremljenim sa kiselom vodom i rastopljenom čokoladom.
Torta može biti naravno i okrugla i dr.oblika, dekorisana po vašoj želji a dovoljno je čvrsta da se može prekriti fondanom .




3 коментара:

  1. Super je ova nasmejana tortica. Marina ako si na Fejsbuku , pridruži nam se na stranici Srpski Blogeri. Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala,Dubravka..Potražila sam grupu na fb i shvatila da sam već od ranije član ,ali nisam aktivno učestvovala jer nisam imala svoj blog..☺

    ОдговориИзбриши
  3. Da li znate kada bi je pravila u okruglom kalupu, visina da bude oko 10cm a da stavim u f18, koliko od mere bi mi trebalo?

    ОдговориИзбриши