недеља, 19. фебруар 2017.

Domaći keks




      Lepota je u jednostavnosti, a ovaj  keks je  takav i  po sastavu i po načinu pripreme. Ovo je keks koji ste sigurno već jeli kod svoje bake ili majke ili strine ili ste ga već i sami pravili,  a možda je čak i  prvi recept koji je vaša ćerka uspela samostalno da sprovede u delo.Bez obzira na sve evo ga kao podsetnik na lepe trenutke uz šoljicu čaja ..a možda i zato što uvek postoji neko ko ga još nije okusio.

Sastojci:

450 g mekog brašna
Prstohvat soli
1 prašak za pecivo
250 g putera /margarina
250 g šećera
1 jaje






Priprema:

1.  U odgovarajuću posudu sipajte veći deo prosejanog brašna, dodajte so i prašak za pecivo i izmešajte.
2. Dodajte komadiće omekšalog putera /margarina, šećer i jaje, te umesite testo uz dodavanje preostale količine brašna.
3. Oklagijom ga rastanjite na 0.5 cm i različitim modlama vadite oblike po želji.Ređajte ih na papirom za pečenje postavljen pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 C 10-15 min.

 Možete ih uvaljati u prah šećer, preliti čokoladom ili kao ja ovog puta izliti obojenu belu čokoladu u silikonske kalupe i dekorisati pečene keksiće.

Umesto 100 g brašna možete da dodate mlevene orahe, lešnike, bademe ili kokos i obogatite ukus ako želite.






2 коментара: