четвртак, 02. фебруар 2017.

Gabon torta









 Bogata čokoladna torta sa lešnicima prijaće svim ljubiteljima starinskih  i kako znamo da kažemo "jakih" ukusa.Recepata za nju ima više , a svima je zajednička karakteristika da se prvo pravi fil jer se  kasnije koristi kao jedan od sastojaka u pripremi kora.


Sastojci:

Za fil:
15 žumanaca
350 g šećera
2 vanilin šećera
300 g čokolade
250 g putera
50 g praha za šlag


1 dl mleka



Za kore:
15 belanaca
300 g šećera
300 g mlevenih pečenih lešnika
3 kašike brašna
3 kašike fila
Za dekoraciju:
150 g čoklade
100 g šlaga
1 dl kisele vode
Čoko transfer
Krem od čokolade i slatke pavlake ( ganaš krem)
Macaronsi
Zlatni jestivi prah






Priprema:

Fil:
1. Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom te kuvajte na pari.Kad se zgusne dodajte otopljenu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini.
2. Ohlađen krem spojite sa umućenim puterom.
3. Posebno izmiksjte prašak za šlag sa mlekom , pa špatulom umešajte u fil.
Kore:
1. Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, dodajte 100 g šećera i još miksajte.Potom lagano umešajte 100 g mlevenih pečenih lešnika, 1 kašiku brašna i 1 kašiku pripremljenog fila.
2. Smesu rasporedite u pepirom za pečenje postavljen okrugli kalup (fi 24 cm) i pecite u rerni zagrejanoj a 180 C oko 17 min.
3. Na isti način od pripremljenog materijala ispecite još dve takve kore.
Finalni postupak:
1. Kore premazujte po trećinom fila i slažite jednu na drugu.
2. Rashlađenu tortu dekorišite po želji šlagom, čokoladom ili fondanom.





Tortu sa slike pravila sam za svoj rođendan i za tu priliku koristila umućeni šlag, ganaš kreme od crne i bele čokolade, zlatni jestivi prah, čokoladnim transferom ukrašenu čokoladnu ogradicu i macaronse.



















Нема коментара:

Постави коментар