понедељак, 13. фебруар 2017.

Vanila torta sa malinama







   Torta je nežna, lagana, mekanih korica od belanaca, divne kreme ukusa vanile uz dodatak malina, mada je lepa i sa bananama. Recept za nju dobila sam od svoje drage fb prijateljice Marije Pap i prenosim ga uz male izmene.


 Sastojci:

300 g malina

Za kore:
15 belanaca
15 kašika šećera
9 kašika brašna
6 kašika griza
Za filI:
15 žumanaca
200 g šećera
4 vanilin šećera
1/2 l mleka
4 kašike gustina
250 g margarina
125 g putera
Za fil II i dekoraciju:
200 g šlaga u prahu
3 dl kisele vode
Za dekoraciju:
200 g bele čokolade
1 čoko transfer
Kuglice od bele čokolade i malina

Priprema:

Kore:
1. Ulupajte 5 belanaca u šam, dodajte 5 kašika šećera i još miksajte.Umešajte 3 kašike brašna i 2 kašike griza.
2. Smesu sipajte u papirom za pečenje postavljen okrugao kalup za torte ( moja preporuka fi 25 cm) i pecite u  rerni zagrejanoj na 180° C oko 15-18 min.
3. Na isti način od preostalog materijala pripremite još dve kore.
Fil:
1. Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom i skuvajte ih na pari.
2. Posebno u šerpi kuvajte 4 dl mleka i kad proključa sipajte gustin rastvoren u preostalom mleku.Mešajte dok se ne zgusne.
3. Kad se oba krema ohlade, sjedinite prvo mlečni sa umućenim puterom i margarinom, a potom dodajte i žumanca i sve lepo izmiksajte.
Finalni postupak:
1. Maline ocedite.Šlag umutite sa kiselom vodom.
2. Na prvu koru nanesite trećinu fila, rasporedite polovinu malina i premažite šlagom.Ponovite slaganje još jednom i završite trećom korom.
3. Ostatkom vanil kreme premažite tortu od gore i sa strane, te dobro rashladite.








 Rastopljenu belu čokoladu sam izlila delom na papir za pečenje a delom na čoko transfer , i kad se ohladila i stegla skalpelom isekla na jednake pločice, odvojila od papira i folije i prislanjala uz obod torte.Dekoraciju sam dovršila obojenim šlagom, delićima izlivene čokolade i kuglicama od bele čokolade i maline. A vi možete prema svom ukusu .









Нема коментара:

Постави коментар