среда, 29. март 2017.

Čokoladna jaffa torta









  Fenomenalna čokoladna torta sa jaffa  keksom dopašće se svima koji poput mene vole prave "jake" čokoladne torte sa osvežavajućom notom narandže . Recept sam sama iskombinovala jer nisam našla nijedan koji bi u potpunosti odgovarao mojim očekivanjima.


Sastojci:

Za kore:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
200 g čokolade
1 dl mleka
Za prelivanje kora:
2 dl soka od narandže
Za fil:
8 jaja
400 g šećera
300 g čokolade
250 g putera
125 g margarina
I još;
3 manje kutije jaffa keksa
Za dekoraciju:
150 g čokolade
1.5 dl slatke pavlake
100 g šlaga u prahu
Narandžasta prehrambena boja
2 dl mleka
Kandirana narandža


Priprema:






Kore:
1. Otopite čokoladu u sudu na pari .
2. Ulupajte belanca u šam i odložite.
3. Posebno umutite žumanca sa šećerom , dodajte otopljenu čokoladu i mleko pa izmiksajte.Umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.Na kraju spojite sa snegom od belanaca.
4. Dobijenu smesu podelite na tri dela i ispecite tri kore u rerni zagrejanoj na 180 °C.
Fil:
1. Izmiksajte cela jaja sa šećerom i kuvajte ih u sudu na pari uz često mešanje.Kad počnu da se zgušnjavaju dodajte čokoladu da se rastopi i sjedini.Sklonite sud sa vatre i ostavite da se ohladi.
2. Umutite omekšale puter i margarin te sastavite sa ohlađenim kremom.






Finalni postupak:
1. Na tacnu stavite prvu koru i poprskajte je sokom od narandže.Nanesite četvrtinu fila , poređajte jaffa keks čokoladnom stranom prema dole i premažite drugom četvrtinom krema.
2. Stavite drugu koru i nju poprskajte sokom te ponovite postupak filovanja.Slaganje završite trećom korom.
4. Kad se torta rashladi i stegne dekorišite je po želji.Ovog puta sam je premazala čokoladom rastopljenoj u slatkoj pavlaci i ukrasila u narandžasto obojenim šlagom i kandiranim narandžama.










2 коментара: