среда, 15. март 2017.

Krompiruša pita





  Krompiruša je pita koju svako pravi na svoj način , a ovaj moj je  nastao kombinovanjem više recepata sve dok nisam postigla da se dopadne mojim kritički nastrojenim ukućanima.U ovoj konačnoj verziji pita sa krompirom je mom mužu  omiljena, a našoj deci prihvatljiva . Namenjena je ne preterano iskusnim domaćicama  koje bi ipak želele da zablistaju u oblasti koju su davno njihove majke i bake osvojile razvlačenjem domaćih kora preko stola.Ovde se ne traži takva veština a rezultat je više nego  zadovoljavajući.


Sastojci

500 g kora za pitu
2-3 srednje glavice crnog luka
1 kg krompira
1.5  dl ulja
2 ravne kašičice soli
biber po ukusu








Priprema:


1. Krompir skuvajte u ljusci, prohladite, oljuštite i isecite na kockice.
2. Na  1/2 dl ulja propržite sitno seckan crni luk, dodajte kockice krompira, posolite 1 kašičicom soli i pobiberite po ukusu.
3. Kore za pitu izbrojte i podelite sa dva ili tri u zavisnosti od toga koliko su debele.Tako ćete dobiti broj rolata( npr.ako imate 12 debljih kora delite sa dva i dobijate 6 ).Prve dve kore poprskajte uljem, stavite treću ( ili drugu ako su kore deblje) i rasporedite nadev, a potom zarolajte.
4. Tako nafilujte sve kore, a rolne ređajte u podmazan pravougaoni sud.
5. Isecite ih poprečno na parčad željene dužine, premažite preostalim uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C oko 30 min. ili dok blago ne porumene.
6. U međuvrmenu prokuvajte 1.5 dl vode sa kašičicom soli (ravne) .Izvadite pitu iz rerne, prelijte je vrelom slanom vodom te vratite da se peče još 5-10 min.

 Napomena: Ako više volite možete umesto kuvanog koristiti sirov rendan krompir koji dodajete u pržen luk , kratko sve  prodinstate i dalje postupate po receptu.






Нема коментара:

Постави коментар