уторак, 14. март 2017.

Proja ili projice







 Postoji mnogo recepata za proju iili tačnije projaru, ali neću preterati kad kažem da je ovaj najbolji.Pravila sam razne mrsne i posne verzije,  sa  zeljem,spanaćem, pečurkama, čvarcima, kobasicama i dr.dodacima i uvek se vraćala ovoj, provereno ukusnoj i izdašnoj, a jednostavnoj i brzoj vaarijanti.

Sastojci:

2 šoljice kukuruznog brašna ( belog ili žutog po želji)
1 šoljica kukuruznog griza / palente
3 šoljice pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 šoljice ulja
2 šoljice mleka
2 šoljice kisele vode
3 jajeta
300 g sira ( kravljeg starijeg, al možete po ukusu)

Napomena:
1 šoljica = 70 ml







Priprema:

1. U činiju sipajte kukuruzno brašno i kukuruzni griz, pšenicno brašno  sa praškom za pecivo, so i šećer, pa sve pomešajte.
2. Dodajte ulje, mleko, kiselu vodu i jaja, a potom sve žicom za mućenje dobro izmešajte da se sastojci sjedine.
3. Sir izgnječite viljuškom i umešajte u smesu.
4. Dobijenu masu rasporedite u podmazan i brašnom posut pravougaoni vatrostalni sud ili tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C dok ne porumeni ( oko 35-40 min.).
5. Ohlađenu proju isecite na kocke i služiite uz jogurt ili kako već volite.


Ako želite možete smesu razliti i u kalupe za mafine i ispeći  projice .Ova mera je dovoljna za 18 komada standardne veličine.



Нема коментара:

Постави коментар