среда, 26. април 2017.

Čoko plazma torta








 Ovo je torta s kojom ne možete pogrešiti ako pravite dečji rođendan , baš retko ostane parče za sutra. Brzo i lako se pravi, uspeće vam i ako niste neki virtouz poslastičarstva, a bićete hvaljeni kao da jeste.
 Sličan recept,  ali sa kupovnim korama i malo drugačijim sastavom fila nalazi se ovde, a postoje i druge varijante ove torte gde u sastav biskvitnih kora idu i orasi.Ovaj sam dobila od gđe Nade Mihajlov i veoma sam joj zahvalna na tome.Toliko puta sam je već pravila da je jedna od retkih poslastica čiji recept znam napamet.


Sastojci:
Za kore:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna
3 praška za pecivo
9 kašika instant kakao praha ("Neskvik", "Kraš"..)
3 kašike ulja
Za prelivanje kora:
3-4 dl čokoladnog mleka
Za fil I:
700 g kisele pavlake (20 %m.m.)
250 g šećera u prahu
300 g mlevene plazme
Za fil II i dekoraciju:
250 g šlaga u prahu
4 dl kisele vode
( Ili 5 dl slatke pavlake)







Priprema:
Kore:
1. Ulupajte 3 belanceta u čvrst šam, dodajte 3 kašike šećeera i još miksajte.Potom dodajte žumanca, 3 kašike instant kakao praha, 3 kašike brašna, 1 prašak za pecivo i 1 kašiku ulja i lagano izmutite.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C oko12-15 min.
3. Postupak pripreme ponovite na opisani način da dobijete još dve iste biskvitne kore.
Fil I:
1. U posudu istresite sadržaj jedne kantice kisele pavlake i šećer u prahu i promešajte varjačom (NE MIKSEROM), pa umešajte mlevenu plazmu i sve lepo sjedinite.Fil je gotov.. ☺





Finalni postupak:
1. Umutite šlag u prahu sa kiselom vodom.
2. Prvu koru stavite na tacnu, prelijte trećinom čokoladnog mleka, nanesite polovinu fila I, pa premažite slojem umućenog šlaga.Prekrijte drugom korom,  ponovite prethodni postupak filovanja i završite trećom korom.
3. Rashlađenu tortu dekorišite po želji šlagom , a dovoljno je čvsta da se može prekriti fondanom tj.dekor masom.
Torta na slici prelivena je po obodu otopljenom crnom čokoladom sa malo ulja, a od gore obojenim belim ganašom (u slatloj pavlaci rastopljenom belom čokoladom), a potom ukrašena šlagom.







NAPOMENA: Pravo otkriće bio je dodatak malina sa kojim ovo postaje i fenomenalna voćna torta.Probajte obavezno!



9 коментара:

  1. Hvala Marina na poverenju a i tvojoj kreativnosti da je jos vise oplemenis vocem!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nado, hvala Vama još jednom na odličnom receptu! Od svih koje sam tom prilikom dobila odabrala sam Vaš i nisam se pokajala.

      Избриши
  2. Poštovana Marina, kako pravite beli ganaš? Hvala.

    ОдговориИзбриши
  3. Poštovana Marina, kako pravite beli ganaš? Hvala.

    ОдговориИзбриши
  4. Rastopim belu čokoladu u slatkoj pavlaci u odnosu 1 :2..

    ОдговориИзбриши
  5. Poštovana Marina, koje su dimenzije pleha u kojem pečete kore? Unapred hvala!

    ОдговориИзбриши
  6. Pozdrav, kada bi pravila u okruglom plehu u koji f da stavim a da bude visoka? I koliki je otprilike kg? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши