среда, 26. април 2017.

Čoko plazma torta








 Ovo je torta s kojom ne možete pogrešiti ako pravite dečji rođendan , baš retko ostane parče za sutra. Brzo i lako se pravi, uspeće vam i ako niste neki virtouz poslastičarstva, a bićete hvaljeni kao da jeste.
 Sličan recept,  ali sa kupovnim korama i malo drugačijim sastavom fila nalazi se ovde, a postoje i druge varijante ove torte gde u sastav biskvitnih kora idu i orasi.Ovaj sam dobila od gđe Nade Mihajlov i veoma sam joj zahvalna na tome.Toliko puta sam je već pravila da je jedna od retkih poslastica čiji recept znam napamet.


Sastojci:
Za kore:
9 jaja
9 kašika šećera
9 kašika brašna
3 praška za pecivo
9 kašika instant kakao praha ("Neskvik", "Kraš"..)
3 kašike ulja
Za prelivanje kora:
3-4 dl čokoladnog mleka
Za fil I:
700 g kisele pavlake (20 %m.m.)
250 g šećera u prahu
300 g mlevene plazme
Za fil II i dekoraciju:
250 g šlaga u prahu
4 dl kisele vode
( Ili 5 dl slatke pavlake)







Priprema:
Kore:
1. Ulupajte 3 belanceta u čvrst šam, dodajte 3 kašike šećeera i još miksajte.Potom dodajte žumanca, 3 kašike instant kakao praha, 3 kašike brašna, 1 prašak za pecivo i 1 kašiku ulja i lagano izmutite.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C oko12-15 min.
3. Postupak pripreme ponovite na opisani način da dobijete još dve iste biskvitne kore.
Fil I:
1. U posudu istresite sadržaj jedne kantice kisele pavlake i šećer u prahu i promešajte varjačom (NE MIKSEROM), pa umešajte mlevenu plazmu i sve lepo sjedinite.Fil je gotov.. ☺





Finalni postupak:
1. Umutite šlag u prahu sa kiselom vodom.
2. Prvu koru stavite na tacnu, prelijte trećinom čokoladnog mleka, nanesite polovinu fila I, pa premažite slojem umućenog šlaga.Prekrijte drugom korom,  ponovite prethodni postupak filovanja i završite trećom korom.
3. Rashlađenu tortu dekorišite po želji šlagom , a dovoljno je čvsta da se može prekriti fondanom tj.dekor masom.
Torta na slici prelivena je po obodu otopljenom crnom čokoladom sa malo ulja, a od gore obojenim belim ganašom (u slatloj pavlaci rastopljenom belom čokoladom), a potom ukrašena šlagom.







NAPOMENA: Pravo otkriće bio je dodatak malina sa kojim ovo postaje i fenomenalna voćna torta.Probajte obavezno!



12 коментара:

  1. Hvala Marina na poverenju a i tvojoj kreativnosti da je jos vise oplemenis vocem!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Nado, hvala Vama još jednom na odličnom receptu! Od svih koje sam tom prilikom dobila odabrala sam Vaš i nisam se pokajala.

      Избриши
  2. Poštovana Marina, kako pravite beli ganaš? Hvala.

    ОдговориИзбриши
  3. Poštovana Marina, kako pravite beli ganaš? Hvala.

    ОдговориИзбриши
  4. Rastopim belu čokoladu u slatkoj pavlaci u odnosu 1 :2..

    ОдговориИзбриши
  5. Poštovana Marina, koje su dimenzije pleha u kojem pečete kore? Unapred hvala!

    ОдговориИзбриши
  6. Pozdrav, kada bi pravila u okruglom plehu u koji f da stavim a da bude visoka? I koliki je otprilike kg? Hvala unapred.

    ОдговориИзбриши
  7. Izvinite sto ranije nisam videla pitanje..u fi 28 cm ima visinu 10 cm.

    ОдговориИзбриши
  8. Marina, molim vas recite mi koliko je teska ova torta?

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...