субота, 29. април 2017.

Kapri torta







  Ne znam kakve tačno ima veze  ova torta sa istoimenim italijanskim ostrvom, al znam da sam kao dete na Jadranskom moru prvi put probala i zavolela sladoled "Kapri".Mnogima je drag ovaj spoj vanile, čokolade i jagoda i zaista je mnogo recepata pod ovim nazivom. Sasvim sigurno je svaki odličan, al evo i ovog koji je baš po mom, a i ukusu onih koji su ga probali.
Prednost ove poslastice je i što se može spremati i kad nema svežih jagoda  i može vas odvesti na terasu nekog letovališta na moru iako napolju veje sneg.Bar u mašti..
Povod za postavljanje ovog recepta je učešće u blogerskoj igrici "Ajme, koliko nas je!", a kao odgovor na poziv Tatjane Stojanović, autorice bloga Kuvajmo srcem i domaćice meseca aprila.

Sastojci:
Za kore:
9 belanaca
9 kašika šećera
3 žumanceta
9 kašika brašna
Za fil I:
300 g jagoda
150 g šećera
2 dl vode
1 puding od jagoda
5 g želatina
Za premaz:
100 g čokolade
1 -2 kašike ulja
Za fil II:
6 žumanaca
100 g šećera
1 vanilin šećer
7 dl mleka
3 pudinga od vanile
180 g margarina ili putera
3 kašike šećera u prahu
50 g praška za šlag
Za fil III I dekoraciju:
250 g šlaga u prahu
3 dl kisele vode







Priprema:
Kore:
1. Umutite 3 belanceta  u čvrst šam, dodajte 3 kašike šećera i još miksajte.Potom dodajte 1 žumance i na kraju lagano umešajte 3 kašike brašna.
2. Pripremljenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljen kalup za tortu i pecite u rerni zagrejanoj a 180 °C oko 15 min.
3. Na isti način od preostalog materijala ispecite još dve kore.
Fil I:
1. Prokuvajte voće sa šećerom, pa umešajte prašak za puding rastvoren u vodi i kuvajte dok se ne zgusne.
2. Prelijte želatin sa dve kašike hladne vode , pa kad nabubri dodajte u toplu voćnu masu i mešajte dok se ne rastopi.
3. Prohlađeni fil premažite preko dve kore i ostavite da se sasvim ohladi.
Fil II:
1. U šerpi na šporetu zagrevajte 5 dl mleka sa šećerom i vanilin šećerom.Žumanca izmešajte sa praškom za puding i 2 dl mleka , pa sipajte u proključalo mleko i kuvajte dok se ne zgusne.
2. Umutite margarin ili puter sa šećerom u prahu, te sastavite sa ohlađenim kremom.
3. Na kraju dodajte prašak za šlag i još malo miksajte.





Finalni postupak:
1. Rastopite čokoladu sa uljem i premažite preko voćnog fila na obe kore.
2. Umutite prašak za šlag sa kiselom vodom.
3. Kad se čokoladni  preliv ohladi i stegne stavite prvu koru na tacnu, premažite je polovinom vanil fila,pa šlagom, prekrijte drugom korom i nanesite preostali žuti fil i sloj šlaga.
4. Slaganje završiti trećom korom , na koju niste stavljali ni voćni ni čokoladni sloj.
5. Rashlađenu tortu dekorišite preostalim umućenim šlagom , a možete je prekriti i fondanom tj.dekor masom.

NAPOMENA: umesto jagoda možete koristiti i maline ili višnje, čak i mix crvenog voća po želji.











2 коментара: