недеља, 09. април 2017.

Nugat macaronsi




 
  Macaronsi su izazov, njihova priprema iziskuje pažljivo praćenje tačno određenih mera i redosleda koraka, a nagrada je famozni prsten i osećaj da ste uspeli tamo gde mnogi nisu.
  Recepata ima priličan broj, a ovaj pred vama mi je dala draga prijateljica Alexandra Bella Arensvik.
Za razliku od drugih u ovom se težina belanaca  ne meri, a dodaje se i kakao te  su smeđi i ne mogu se značajnije obojiti. U originalu se prave od blanširanih badema, a ja sam ovog puta koristila lešnike i dobila prave nugat macaronse.
 Pošto se u sastojcima za njih nalazi kakao koristim ovaj recept kao ulaznicu za  blogersku igricu Ajme, koliko nas je čija je domaćica meseca maja 2017.  mila Natalija Milodanović sa bloga Mystic Cakes.

Sastojci:

Za macaronse:
3 belanceta
prstohvat soli
125 g kristal šećera
125 g pečenih lešnika
125 g šećera u prahu
25 g kakaoa
Za fil:
1/2 dl slatke pavlake
100 g čokolade "noisette"

 



Priprema:
Prethodnog dana razdvojte belanca od žumanaca.Belanca trebaju biti izvađena iz frižidera najmanje sat vremena pre pripreme macaronsa.
Fil:
1. Zagrejte slatku pavlaku , pa prelijte kockice čokolade.Sačekajte malo , a potom promešajte da se čokolada rastopi i sjedini.Ostavite na sobnoj temperaturi da se stegne u krem.
Macaronsi:
1. Pečene lešnike usitnite u secku, te ih pomešajte sa šećerom u prahu.Ovu mešavinu ponovo sameljite u mlinu za kafu, a zatim je prosejte kroz sito i krupnije čestice vratite na još jedno usitnjavanje.Na kraju umešajte kakao.
2. U činiju stavite belanca i prstohvat soli te ih mutite mikserom u šam.Dodajte polovinu od pripemljenih 125 g kristal šećera i miksajte dok se šećer ne rastvori, a onda dodajte  preostali šećer i ponovite miksanje.
3. Polovinu mešavine mlevenih lešnika, kakaoa i šećera u prahu sipajte u sud sa belancima.Špatulom mešajte u krug i povlačite sa zidova suda prema sredini dok se sve lepo ne sjedini.
4. Uspite ostatak mešavine i ponovite mešanje tzv. "makronizaciju".Trebalo bi da vam masa klizi  u mlazu kao lava kad odignete špatulu.
5. Napunite smesom poslastičarsku vreću sa okruglim nastavkom i istiskujte po malo  na specijalnu silikonsku podlogu ili na običan papir za pečenje .Nastavak ne pomerajte nego istiskujte u mestu dok ne formirate kružnu tvorevinu željene veličine.
6. Kad potrošite pripremljenu masu  udarite plehom o sto nekoliko puta snažno da biste izbacili suvišan vazduh iz macaronsa i malo ih spljoštili.
7. Ostavite ih potom na sobnoj temperaturi dok im se na površini ne stvori opna ( od 15-60 min.).Proverite prstom da se ne lepi.







 8. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12 minuta. Za vreme pečenje otvorite rernu dva puta na kratko da izađe višak vlage.Nakon 7-8 min. bi se trebao formirati prsten na dnu i tad se slobodno radujte uspehu.Na kraju proverite da li su gotovi tako što ćete prstom pokušati da pomerate "kapicu" i ako "pleše" ostaviten macaronse još koji  minut u rerni.
9. Pečene izvadite i odmah skinite sa pleha da se hlade .Tek sasvim ohlađene ih odvojte od podloge.
10. Spajajte po dva ganaša kremom i ostavite ih zatvorene u kutiji 24 h da se prožmu pa uživajte u ukusu.Zaslužili ste!







 Macaronsi su sami po sebi lepi i dodatno će ulepšati i druge poslastice kao što su dekorisali Ferero tortu na slici ispod.













4 коментара:

  1. E za makaronse treba biti majstor, a još sa nugatom, predobro!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sve je isto kao kod običnih makaronse, samo ste badem zamenili lesnikom!! Spremala sam klasične više puta i svaki put su uspeli! Probaću i ove vaše, baš me zanima ukus sa pečenim lešnikom!!!

      Избриши
    2. Recept nije moj kao što napisah, a navela sam i razlike u odnosu na druge..lešnike sam stavila ja a u originalu su takodje bademi mada mogu i orasi u ovoj kombinaciji.
      Koliko znam ne postoji samo jedan pravi recept za macaronse..cak i ti sa blansiranim bademima postoje u više verzija sa različitim odnosom sastojaka..
      Pravila i koraci pripreme su mahom svugde isti i čine macaronse onim sto oni jesu..

      Избриши