среда, 05. април 2017.

Plazma noisette torta


                                                 

                                    
               



  Svaka poslastica sa plazmom u imenu obećava mnogo, a ova provereno premašuje sva očekivanja. Dodatak čokolade većini  omiljenog noisette (fr. lešnik) ukusa daje ovoj torti ocenu više i šta drugo još da kažem osim : obavezno probajte!

Sastojci:

Za kore:
12 belanaca
15 kašika šećera
12 kašika mlevenog plazma keksa
4 1/2 kašika brašna
Za fil I:
12 žumanaca
225 g šećera
250 g margarina ( ili 200 g putera)
200 g mlevenog plazma keksa
50 g bele čokolade
100 g čokolade "noisette" ( ukus lešnika)
Za fil II:
150 šlaga u prahu
2 dl kisele vode
Za ganaš krem:
1/2 dl slatke pavlake
100 g čokolade "noisette"
Za dekoraciju:
100 g šlaga u prahu
1.5 dl kisele vode
Prehrambene boje


   

                                      
Priprema:

Kore:
1. Ulupajte 4 belanceta u čvrst sneg, pa dodajte 5 kašika šećera i dobro izmiksajte.Umešajte špatulom 4 kašike mlevenog plazma keksa i 1 i po kašiku brašna.
2. Dobijenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljen kalup za tortu ( fi 22cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C oko 15 minuta.
3. Od preostalog materijala napravite na isti način još dve  kore .
Fil I:
1. Žumanca umutite sa šećerom i skuvajte ih na pari.
2. Ohlađen krem spojite sa umućenim margarinom ili puterom , dodajte mleveni plazma keks,  a potom fil podelite na dva dela.U  jedan umešajte otopljenu belu , a u drugi otopljenu "noisette"čokoladu.





Finalni postupak:
1. Umutite prašak za šlag sa hladnom kiselom vodom.
2. Na prvu koru nanesite braon fil , premažite polovinom šlaga,stavite drugu koru, pa žuti fil, preostali šlag i  slaganje završite trećom korom.
3. Rashlađenu tortu dekorišite po želji šlagom ili slatkom pavlakom, čokoladom ili fondanom.
Ovom prilikom sam je premazala  ganas kremom  i ukrasila rozetama od umućenog i obojenog šlaga.


                                   




Torta može po želji da bude i voćna,lično  preporučujem kombinaciju sa malinama.U toj verziji se u fil ne dodaju čokolade, a  filuje se sl.redosledom: kora-fil-maline-šlag.












                            

3 коментара: