среда, 05. април 2017.

Plazma noisette torta


                                                 

                                    
               



  Svaka poslastica sa plazmom u imenu obećava mnogo, a ova provereno premašuje sva očekivanja. Dodatak čokolade većini  omiljenog noisette (fr. lešnik) ukusa daje ovoj torti ocenu više i šta drugo još da kažem osim : obavezno probajte!

Sastojci:

Za kore:
12 belanaca
15 kašika šećera
12 kašika mlevenog plazma keksa
4 1/2 kašika brašna
Za fil I:
12 žumanaca
225 g šećera
250 g margarina ( ili 200 g putera)
200 g mlevenog plazma keksa
50 g bele čokolade
100 g čokolade "noisette" ( ukus lešnika)
Za fil II:
150 šlaga u prahu
2 dl kisele vode
Za ganaš krem:
1/2 dl slatke pavlake
100 g čokolade "noisette"
Za dekoraciju:
100 g šlaga u prahu
1.5 dl kisele vode
Prehrambene boje


   

                                      
Priprema:

Kore:
1. Ulupajte 4 belanceta u čvrst sneg, pa dodajte 5 kašika šećera i dobro izmiksajte.Umešajte špatulom 4 kašike mlevenog plazma keksa i 1 i po kašiku brašna.
2. Dobijenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljen kalup za tortu ( fi 22cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C oko 15 minuta.
3. Od preostalog materijala napravite na isti način još dve  kore .
Fil I:
1. Žumanca umutite sa šećerom i skuvajte ih na pari.
2. Ohlađen krem spojite sa umućenim margarinom ili puterom , dodajte mleveni plazma keks,  a potom fil podelite na dva dela.U  jedan umešajte otopljenu belu , a u drugi otopljenu "noisette"čokoladu.





Finalni postupak:
1. Umutite prašak za šlag sa hladnom kiselom vodom.
2. Na prvu koru nanesite braon fil , premažite polovinom šlaga,stavite drugu koru, pa žuti fil, preostali šlag i  slaganje završite trećom korom.
3. Rashlađenu tortu dekorišite po želji šlagom ili slatkom pavlakom, čokoladom ili fondanom.
Ovom prilikom sam je premazala  ganas kremom  i ukrasila rozetama od umućenog i obojenog šlaga.


                                   




Torta može po želji da bude i voćna,lično  preporučujem kombinaciju sa malinama.U toj verziji se u fil ne dodaju čokolade, a  filuje se sl.redosledom: kora-fil-maline-šlag.Detaljan recept za plazma tortu sa malinama pogledajte ovde.












                            

8 коментара:

  1. Marina,moze li slatka pavlaka umjesto slaga u prahu,i ako moze koliko mi treba za fil?hvalaa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može da se zameni u količini koja Vam odgovara.. na ovu meru verovatno bi 3.5 dl bilo dovoljno.

      Избриши
  2. Zdravo Marina,da li bi za kalupe fi24 ili fi26cm trebala da dupliram sastojke?Hvala!Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Marina,koliko bi trebala povecati sastojke za pleh fi 28cm? Hvala

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...