недеља, 02. април 2017.

Pogačice sa čvarcima





   Čvarke ne volem, al što volem pogačice sa čvarcima, baš.. Pravila sam ih po raznim receptima dok nisam probala po ovom. Dobila sam ga pre nekoliko godina od Verice Papić-Filko i od tad sam mu verna. Priprema traje malo duže, al se trud svakako isplati jer su pogačice baš takve kakve treba da budu, i izgledom i ukusom.

Sastojci:

Za testo:
40 g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 dl mleka
4 dl vode
1 dl ulja
900 g brašna
1-2 kašičice soli
Za nadev:
300 g čvaraka
1 kašika svinjske masti
2 kašike prezli
Za premazivanje:
1 jaje







 Priprema:

1. Čvarke sameljite u blenderu i umešajte kašiku masti.
2. Kvasac rastvorite u mlakom mleku sa kašikom šećera i kašikom brašna, te ostavite da nadođe.
3. U odgovarajuću posudu sipajte veći deo brašna, dodajte so, ulje, vodu i nadošao kvasac.Mesite  uz dodavanje preostale količine brašna dok ne dobijete lepo izrađeno testo.Ostavite ga na toplom da odmara pola sata.
4. Potom ga oklagijom razvijte na debljinu od 1/2 cm , premažite polovinom čvaraka, pospite kašikom prezli i presavijte od dole preko sredine, pa od gore preko , zatim sa desne strane prebacite na sredinu i na kraju sa leve takođe na sredinu tako da dobijete slojevit kvadar (kao na pretposlednjoj slici u kolažu iznad).
5. Kad tako složeno odstoji 15 min. ponovo ga rastanjite, premažite drugom polovinom čvaraka, pospite kašikom prezli i  presavijajte ga  na već  opisani način .
6. Nakon još jednog 15-to minutnog odmora razvaljajte nadošlo testo na debljinu od 1.5 cm. Sekačem ili nožem  zasecite ga u oba pravca , ali ne do kraja, praveći mrežicu. Potom ga isecite na kvadrate željene veličine i ređajte u papirom za pečenje postavljen pleh.







7. Uključite rernu na 200 °C . Nakon 15-20 minuta, premažite pecivo razmućenim jajetom, pospite solju i pecite dok ne porumeni.

Neko ih voli uz pivo, a mi onako uz jogurt , sveže pečene, krckave spolja , a mekane iznutra..







Нема коментара:

Постави коментар