уторак, 18. април 2017.

Tartuf torta





 Ako želite baš baš čokoladnu tortu, al osveženu kiselkastom notom maline tartuf je kraj vaše pretrage.Sočna, kremasta , em čokoladna em voćna, jednostavno se priprema..šta biste više?
Recept kruži već neko vreme društvenim mrežama, a ja sam ga dobila od prave majstorice Biljane Aleksić-Ristić i delim ga s vama nepromenjenog.


Sastojci:

Za kore:
6 jaja
12 kašika šećera
6 kašika ulja
10 kašika mleka
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
2 kesice praška za puding od čokolade
2 kašike čokolade u prahu
Za prskanje kora:
1 dl čokoladnog mleka (otpr.)
Za fil:
7 dl slatke pavlake
125 g margarina
350 g čokolade za kuvanje
350 g mlečne ili noisette čokolade
I još:
300 g malina ( manje-više po ukusu)
Za dekoraciju:
0.5 dl slatke pavlake
100 g noisette čokolade
300 g čokolade za ogradicu







Priprema:
Fil:
1. U šerpu sipajte slatku pavlaku,pa ubacite komadiće margarina i kockice crne i noisette čokolade.
2. Zagrevajte lagano i mešajte dok se sve lepo ne rastopi i  sjedini u homogenu masu.Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
3. Stajanjem će fil dobiti konzistenciju gustog krema (pogledajte srednju sliku levo u kolažu iznad).
Kore:
1. Ulupajte 3 belanceta u čvrst šam, dodajte 6 kašika šećera i još mutite.Potom dodajte redom 3 žumanceta, 3 kašike ulja,5 kašika mleka, 3 kašike brašna pomešanog sa pola praška za pecivo,1 prašak za puding od čokolade i 1 kašiku čokoladu u prahu.Miksajte najmanjom brzinom.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugao kalup (fi24 cm) na 180 °C oko 15 mn.
3. Postupak pripreme ponovite kako biste od preostalog materijala dobili još jednu takvu koru.
4. Ohlađene biskvite horizontalno presecite tako da na kraju imate ukupno 4 tanje kore.





Finalni postupak:
1. Na tacnu stavite jednu koru, poprskajte je čokoladnim mlekom, premažite trećinom fila i po njemu rasporedite maline.Prekrijte ih drugom korom i ponovite postupak filovanja još dva puta .Slaganje završite četvrtom korom.
2. Rashlađenu tortu dekorišite po želji.
Ovom prilikom sam pravila tortu nama za Uskrs i  premazala sam je ganaš kremom od slatke pavlake i noisette čokolade ( zajedno zagrejala pa ohladila). Potom sam je ukrasila čokoladnom ogradicom ( rastopljenu čokoladu nanela na pucketavu foliju, premazanu traku prislonila uz obod torte pa u frižider, kad se steglo samo odvojila foliju), čokoladnim zekama i malinama.
Napomena: Tortica na slici pravljena je od pola mere,te su od jednog biskvita isečene tri kore.









25 коментара:

  1. Divna je, baš onakva kakvu volim - čokoladna i voćna u isto vreme.

    ОдговориИзбриши
  2. Savrsena torta,odlican spoj,obozavam kremasto-vocne kombinacije!

    ОдговориИзбриши
  3. Slicna kao Baron torta.. :) Ista je kombinacija...

    ОдговориИзбриши
  4. Slicna kao Baron torta.. :) Ista je kombinacija...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste ista kombinacija cokolada i malina al je recept sasvim drugačiji ..

      Избриши
  5. Hvala što si odgovorila, nisam do sad videla pitanja..☺

    ОдговориИзбриши
  6. Draga Marina koliko je visoka ovako napravljena torta? Hvala.

    ОдговориИзбриши
  7. Koliko je vremena potrebno da bi se fil ohladio i zgusnuo? Hvala unapred na odgovoru.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To zavisi od spoljašnje temperature ..nekoliko sati u proseku..Ako Vam se žuri stavite ga na kratko u frižider, povremeno vadite i mešajte, al pazite da se ostane maziv.

      Избриши
  8. Kada se pravi fil jel treba da provri,ili samo zagreje da se sve istopi

    ОдговориИзбриши
  9. Da li je neko pravio sa smrznitim malinama? Vidim na slikama da su sveže,šta onda kad im nije sezona , a u malim mestima ne postoje mega marketi gde ima svežih malina da se kupe?

    ОдговориИзбриши