субота, 27. мај 2017.

Čizkejk








            Čizkejk čiji recept sledi je baš onaj na koji vas prvo navedu asocijacije - na dnu kora od mlevenog keksa, sloj belog krema i crveni žele od gore. Najjednostavniji za pripremu ,a najomiljeniji većini.

Sastojci:
Za koru:
150 g mlevenog keksa
75 g otopljenog putera
1/2 dl mleka ili soka (po ukusu)
Za krem:
225 g sira po izboru*
2.5 dl slatke pavlake
125 g šećera u prahu
10 g želatina
4 kašike mleka
Za žele:
300 g malina ili dr.crvenog voća
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
5 g želatina








Priprema:
Kora:
1. Rastopite puter te njime prelijte mleveni keks.Postepeno dodajte mleko ili sok i mešajte dok ne dobijete mrvičastu masu ( prva fotografija u kolažu iznad).
2. Dobijenu smesu rasporedite po dnu odgovarajućeg kalupa (moj je bio okrugao prečnika 20 cm). Utiskujući blago prstima  oblikujte koru.
Žele:
1. Crveno voće pomešajte sa šećerom i vanilin šećerom , dolijte 1 dl vode, pa zagrevajte do ključanja.
2. Želatin prelijte hladnom vodom (2 kašike) i ostavite ga da nabubri.
3. Voćnu masu kratko prokuvajte , sklonite sud sa vatre, a potom umešajte želatin da se otopi.Ostavite da se lagano hladi, povremeno promešajte.
Krem:
1. Želatin prelijte hladnim mlekom (4 kašike) i ostavite ga da nabubri.
2. Sir po izboru pomešajte sa šećerom u prahu.Posebno ulupajte slatku pavlaku.
3. Nabubreli želatin rastopite lagano pazeći da ne proključa. Sipajte ga u tankom mlazu u smesu  sira i šećera sve vreme muteći mikserom srednjom brzinom.
4. Zatim dodajte jednu po jednu kašiku slatke pavlake i dalje miksajte dok se sve lepo ne sjedini.
Finalni postupak:
1. Nanesite pripremljeni krem na  koru  i poravnajte.
2. Mlakom voćnom masom prelijte od gore i ostavite u frižideru nekoliko sati (najbolje preko noći) da se dobro rashladi i stegne.
Isecite , poslužite i uživajte!
NAPOMENA: Sir odaberite po svom ukusu u zavisnosti da li više volite masnije ili posnije varijetete.U Srbiji se najčešće koriste Moja kravica sitan sir, Ella sir i  A la kajmak, a ređe mascarpone najviše zbog cene.Lično mi je sa mascarponeom čizkejk nekako presladak i nedostaje mu nota svežine, dok mi je on nezamenljiv sastojak u pripremi Tiramisua i Ferero torte.











5 коментара:

  1. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  2. Jedan od omiljenih poslastica i kod nas, izgleda odlično, mami da se proba...

    ОдговориИзбриши
  3. Marina da li u nabubreli zelatin kada stavite na ringlu dodajete neku tecnost ili se on otopi sam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne dodajem u nabubreli želatin ništa nego ga rastapam na laganoj vatri..

      Избриши