понедељак, 15. мај 2017.

Kokos macaronsi  Uspeli iz trećeg puta i zato žurim da sve korake precizno pribeležim da ne pobegnu u zaborav, jer macaronsi su izgleda svi po malo ćudljivi i svojeglavi.Taman pomisliš da si ih razumela, a oni se izmigolje.Pridržavaš se tačnih mera i slediš disciplinovano navedene korake pripreme , čučiš kraj rerne i čekaš.. a umesto prstena smeju ti se pogačice ili raspucanci.
  A šteta bi bilo za ove sa kokosom da ne probate jer ne samo da su bez glutena nego i bez orašastih plodova, a ukusom podsećaju na Bounty čokoladice.
  Meni je presudan faktor bio odabir kokosa.Prva dva puta koristila sam onaj koji se može kupiti kod nas u trgovinama, prilično sitan i stoga sam pretpostavljala da je dobar za ovu svrhu.Ali nakon odgledanih par snimaka na youtoubeu shvatih da mi je potreban KRUPAN rendani kokos, te sam takav pronašla u robi uvezenoj iz Mađarske.


Sastojci:
60 g belanaca
prstohvat soli
40 g kristal šećera
60 g kokosa
110 g šećera u prahu
prehrambena boja po želji

Priprema:
1. Razdvojte belanca od žumanaca (otprilike 2 jajeta) i izmerite tačno 60g belanaca.Nek odstoje poklopljena u frižideru do sutra.Izvadite ih pre pripreme nekoliko sati da dostignu sobnu temperaturu.
2. Kokos raširite po papirom za pečenje postavljenom plehu i stavite u rernu zagrejanu na 100 °C da se prosuši 20-30 min.Izvadite i kad se ohladi pomešaje sa polovinom šećera u prahu. Usitnite ih prvo u secku , a potom i u mlinu za kafu.
3. Prosejte, a krupnije čestice pomešajte sa ostatkom prah šećera i ponovite postupak mlevenja i prosejavanja.Ovo je najduži deo pripreme, ali je važno da sav kokos bude usitnjen.
4. Belancima dodajte prstohvat soli i mutite ih dok ne dobijete tzv. "meke" vrhove kad podignete metlice miksera.Dodajte šećer iz dva puta i miksajte dok se on ne rastopi.
5. U umućen šam dodajte 1/4 smeše kokosa i šećera, te špatulom promešajte da se sjedini.Postepeno dodajte i preostale 3/4. Špatulu povlačite sa strana ka sredini i sa dna ka stranama posude  kao da preklapate.
6. Masa je gotova kad spada u mlazu sa špatule kad je podignete i stapa se sa ostatkom smese , al ne odmah.Sad po želji možete umešati prehrambenu boju, ja ovog puta nisam.7. Poslastičarskom vrećom sa okruglim nastavkom istiskujte hrpice na podlogu ( silikonsku ili najobičniji papir za pečenje )postavljenu na odgovarajući pleh, pazeći da ostavite dovoljan razmak između njih.
8. Tresnite pleh o sto nekoliko puta kako biste izbacili vazduh.
9. Nakon 15 min. proverite prstom da li ste stvorila "pokorica" i ako se ne lepe za prst  stavite ih u rernu na 150 °C.Posle dva minuta otvorite vrata rerne na kratko da izađe višak pare. Oko 7.-8. minuta trebali bi formirati prsten, a posle 12.-tog proverite da li "kapice šetaju" tj. da li se pomeraju levo desno ,pa ako ne izvadite pleh iz rerne.U suprotnom ostavite ih unutra još koji minut.
10. Svucite silikonsku podlogu ili papir za pečenje sa pleha.
11. Ohlađene macaronse odvojite  od podloge i spajajte po dva filom po izboru.
Ovog puta sam koristila crni ganaš krem ( jednake količine sl.pavlake i crne čokolade rastopila i ohladila).
Uživajte u zasluženoj punoći ukusa!


Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...