понедељак, 15. мај 2017.

Kuvanje žumanaca i jaja u MT

 


  Neki već znaju za foru, al za sve vas koji ste pitali i za one koji bi želeli da pojednostave spremanje filova na pari pokušaću da pojasnim kako se kuvaju žumanca i cela jaja u mikrotalasnoj pećnici.
  Svi oni koji preferiraju tradicionalan način pripreme i veruju da je tako spremljen krem ukusniji i zdraviji ne moraju ni da probaju ovaj metod.
 Kuvanje u mikrotalasnoj ne samo da je brže nego se i mnogo lakše uočavaju faze i sa većom sigurnošću se može utvrditi kad je fil skuvan.A priznajte da je ta nesigurnost jedan od važnih razloga  zbog kojih ste do sad izbegavali sve poslastice sa kuvanjem jaja na pari.





KUVANJE ŽUMANACA U MT


 Tačne mere i odnos žumanaca i šećera biće uvek  navedeni u konkretnom receptu.

1.Mikserom dobro umutite žumanca i šećer dok smesa ne posvetli i ne uveća zapreminu.
2.Sud stavite u mikrotalasnu , podesite jačinu  na 600 W a trajanje na 2 minuta ( osim ako imate manje od 4 žumanceta ..tad počnite od 1 min.).
3. Nakon tog vremena izvadite sud i promešajte žicom, pa vratite na još 1 minut .Ponovo izvadite i promešajte i opet vratite na 1 min.
NAPOMENA: Što veća količina žumanaca to duži interval između mešanja, pa npr. za 18 žumanaca možete prvo uključiti na 3 min. pa postepeno smanjivati trajanje kuvanja.
4. U jednom trenutku primetićete da je smesa vruća i da iz nje izlazi para ("puši se") - to je znak da ste blizu kraja i da sad smanjite interval na pola minuta i energičnije mešate žicom.
Smesa će vidno narasti tokom kuvanja da bi u jednom trenutku pala i to je definitivno jasan signal da ste žumanca termički obradili i skuvali fil .





Sad ako u receptu pišeda treba dodajte rastopljenu čokoladu i promešajte da se sve sjedini.




KUVANJE CELIH JAJA U MT




Takođe ćete tačne mere jaja i šećera imati navedene u receptu.
Postupak kuvanja je isti kao kod žumanaca osim što ćete kod celih jaja biti oprezniji i prekidaćete kuvanje češće kako bi smesu promešali da vam se ne dogodi da se belanca zgrušaju.
Ono što je ipak prednost u odnosu na kuvanje žumanaca je što će smesa od jaja vidljivije da "naraste" i očiglednije da "padne", pa ćete tačno videti na zidu posude ocrtanu razliku u visini .
I ovde ako tako piše u receptu dodajete rastopljenu čokoladu u skuvan krem i mešate da se sjedini.Masa će se od čokolade dodatno zgusnuti .






Нема коментара:

Постави коментар