субота, 20. мај 2017.

Markiza






    Markiza je torta koja se brzo napravi, ali i brzo pojede tako da je uvek ostanete nekako željni. Jedna je od prvih poslastica uopšte koju sam naučila da pravim i  jedna od retkih čiji recept znam napamet. Delom zato što sam je pravila nebrojeno puta ,a delom i zbog toga što sam do nekog optimalnog odnosa sastojaka i načina pripreme došla sama.
    Prvi recept je uključivao "živa" tj.termički neobrađena jaja, a tako pripremljena  torta se držala u zamrzivaču do služenja, te sam  ga od svoje prve trudnoće izbegavala i počela da tražim alternativu.Pokušala sam i da kuvam fil od celih jaja na pari kao za Doboš tortu , al to je onda bila neka druga priča. Krem je bio nekako "težak" i gust, ni  nalik pahuljastom musu.
    Menjala sam i količinu jaja, šećera i čokolade kao i njihov međusobni odnos dok nisam došla do ovog finalnog u receptu pred vama.
    Dakle ovim smo mi zadovoljni i u ovako pripremljenoj Markizi  uživamo već desetak godina, pa izvolte probajte  i vi!


Sastojci:
4 mala pakovanja bebi piškota
2-3 dl mleka
Za fil:
10 jaja
250 g šećera
250 g čokolade
250 g putera (NE margarina)
rum po ukusu
Za dekoraciju:
150 g šlaga u prahu
2 dl mleka
ili
2.5 dl slatke pavlake





Priprema:
1. Razdvojte belanca od žumanaca, pa žumanca umutite sa 125g šećera i skuvajte ih na pari (ili u mikrotalasnoj po uputstvu koje sam navela ovde).Pred kraj umešajte čokoladu da se rastopi i rum po ukusu.
2. Umućen puter sastavite sa ohlađenim kremom.
3. Posebno ulupajte belanca u čvrst šam, dodajte preostali šećer i miksajte dok se on ne rastopi.
4. Postepeno dodajte po malo šama u fil i mešajte lagano špatulom.Pazite da krem ne "spadne" i da ostane vazdušast.
5. Dno i stranice odgovarajućeg okruglog kalupa (moj je bio fi 25cm) obložite bebi piškotama prethodno ih na kratko potopivši u mleko.
6. Sipajte krem u tako pripremljen kalup, te ostavite u frižideru preko noći.
NAPOMENA : Ukućanima a posebno suprugu nemojte reći da ste je pravili jer neće dočekati dekoraciju. ☺
7. Sutradan umutite šlag sa mlekom ili slatku pavlaku ( već šta preferirate) i nanesite preko čokoladnog krema.
Sad slobodno obznanite da ste je napravili i uživajte u srećnim licima degustatora!






Нема коментара:

Постави коментар