субота, 03. јун 2017.

Biskvit sa jagodama i krem šamom









 Biskvit od žumanaca i sveže jagode ispod penastog krema od vanile , bez trunke suvišne masnoće i kalorija.U sezoni jagoda  još jedan ukusan i lagan kolač. Pripremite ga brzo  i pojedite bez griže savesti !


Sastojci:
350-500 g jagoda (svežih)
                                 Za koru:
 7 žumanaca
7 kašika šećera
3 kašike ulja
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 dl vode
Za fil:
2 pudinga od vanile
12 kašika šećera
3 vanilin šećera
4 dl vode
7 belanaca
Za dekoraciju:
                        100 g šlaga u prahu
1.5 dl kisele vode 
(ili 2 dl sl.pavlake)











Priprema:
Biskvit:
1. Umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte ulje, a potom naizmenično brašno pomešano sa praškom za pecivo i vodu.Sve vreme  miksajte.
2. Dobijenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju  (21x31cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C 15-20 min. Ostavite da se ohladi.
Krem šam:
1. Ulupajte belanca u čvrst šam, te dodajte postepeno šećer i vanilin šećer. Mutite dok se šećer ne rastvori.
2. U šerpicu sipajte polovinu vode, pa kad proključa dodajte prašak za puding rastvoren u preostaloj vodi i mešajte dok se ne zgusne.
3. Vruć puding dodajte kašiku po kašiku u umućen šam ne prekidajući miksanje.Dobićete finu penastu vanil kremu.
Finalni postupak:
1. Na biskvitnu koru poređajte oprane i oceđene jagode, pa nanesite krem šam i poravnajte.
2. Dobro rashlađen kolač secite na kocke i dekorišite umućenim šlagom ili slatkom pavlakom.








2 коментара: