четвртак, 08. јун 2017.

Karamel sos








  Karamel sos ili Dulche de Leche je  ljubiteljima ovog ukusa nezamenljiv  sastojak mnogih poslastica. Može se  koristiti kao preliv za palačinke ili sladoled, mogu se njime spajati keksi ili macaronsi, ili  se može dodati u biskvite i kremove , a jednom napravljen čuva se u frižideru do upotrebe.
Recepata ima puno , a ovaj sam dobila od svoje drage prijateljice Tatjane Rodić i toplo ga preporučujem.


Sastojci:

125 g (NE ml) slatke pavlake *
75 g šećera
1 kašika meda
50 g putera
1/2 kašičice soli **

* Koristite MLEČNU A NE BILJNU slatku pavlaku (sa 35 % m.m.).
** So ide po originalnom receptu mada je ja nisam stavljala.Vi možete po sopstvenom nahođenju.








Priprema:

1. U jednu posudu sipajte slatku pavlaku i zagrevajte  pazeći da ne proključa.
2. U drugoj šerpi lagano rastopite šećer. Nemojte mešati nego samo povremeno protresajte šerpu da se šećer ravnomerno rasporedi pri otapanju.
3. Kad se skoro sav šećer pretvori u karamel možete malo promešati, pa dodajte prvo med i sjedinite kašikom, a potom i puter.
4. Sipajte zatim zagrejanu slatku pavlaku u tankom mlazu i neprekidno mešajte.
5. Kuvajte uz mešanje dok smesa ne prestane da peni i mehurići ne nestanu, a za kašikom ne ostaje trag.
6. Na kraju kuvanja posolite ako želite. Kad se ohladi sipajte u staklenu teglu i ostavite u frižideru.







Нема коментара:

Постави коментар