понедељак, 26. јун 2017.

Karamel torta











  Kad se odlučujemo za ukus torte obično biramo između voćnih i čokoladnih zaboravljajući na "nesvrstane" kojima pripada i ova torta. A mnogi  vole karamele i sigurno bi im se dopala ovakva kombinacija tankih korica od belanaca i mlevenog keksa, predivnog karamel krema i šlaga.Ova će torta opravdati često oprečna očekivanja jer je sva kremasta, a opet i dovoljno čvrsta da se može prekriti dekor masom ("fondanom") .
Recept sam prilagodila  svom ukusu, pa izvolite probati..

Sastojci:
Za kore:
12 belanaca
16 kašika šećera
12 kašika mlevenog keksa
8 kašika prezle
4 kašike ulja
Za fil I:
200 g šećera
1 l mleka
12 žumanaca
4 pudinga ukusa karamela
300 g mlečnih karamela (mekih bonbona)
200 g bele čokolade
150 g mlevenog keksa
250 g putera
125 g margarina
Za fil II i dekoraciju:
300 g šlaga u prahu
4 dl kisele vode 
ili 4 dl slatke pavlake
NAPOMENA: ukoliko želite deblji sloj šlaga između filova i višu tortu povećajte količinu šlaga.

Priprema:

Kore:
1. Ulupajte 3 belanceta u čvrst šam , dodajte 4 kašike šećera i još mutite.Umešajte 3 kašike mlevenog keksa, 2 kašike prezle i 1 kašiku ulja .Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen kalup za torte (fi 26cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 15 min.
2. Na isti način od preostalog materijala pripremite još tri takve kore.
Fil I:




Priprema fila I




1. U veću šerpu sipajte šećer i lagano ga rastopite u karamel, pa nalijte sa 8 dl mleka i zagrevajte dok se sav karamel ne rastvori,
NAPOMENA: Pazite kad sipate mleko jer će karamel da pukne i odigne se u prvom trenutku što je normalna reakcija, te pazite da vas ne uplaši.
2. Dodajte mlečne karamele i mešajte povremeno dok se i one ne rastope u mleku, a potom sipajte žumanca pomešana sa praškom za puding i razmućena u preostalom mleku i  i mešajte dok se masa ne zgusne.
3. Potom dodajte kockice bele čokolade i promešajte dok se sve lepo ne sjedini. Ostavite krem da se ohladi uz povremeno mešanje.
5. Umutitite puter i margarin, pa ih spojite sa ohlađenim filom. Na kraju dodajte i mleveni keks i sve izmiksajte.




Priprema kora i postupak filovanja



Finalni postupak:
1. Pripremite šlag sa hladnom kiselom vodom ili umutite slatku pavlaku (kako više volite).
2. Na prvu koru nanesite 1/3 fila I, premažite slojem šlaga i prekrijte drugom korom. Postupak filovanja nastavite na isti način, a slaganje završite četvrtom korom.
3. Rashlađenu tortu dekorišite po želji. Ovom prilikom koristila sam šlag u dve boje i prelila tortu ganaš kremom od bele čokolade obojenim u žuto.











Нема коментара:

Постави коментар