четвртак, 08. јун 2017.

Krem pita sa jagodama











 Dekorativan i lagan ovaj se kolač s jagodama pravi slično kao Biskvit sa jagodama i krem šamom, al uz neke varijacije u pripremi krema. Nije krempita nego krem pita i više je nalik šampiti nego krempiti , al opet nije ni blizu sladak..
 Ma potpuno je jedinstven i neodoljiv, biće vam sve jasno kad ga probate.


Sastojci:
Za koru:
5 žumanaca
1 jaje
7 kašika šećera
5 kašika ulja
8 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 šolja (2dl) mleka
Za krem:
500 g jagoda
200 g + 6 kašika šećera
3 pudinga od jagode
5 belanaca
Za dekoraciju:
100 g šlaga u prahu
1.5 dl kisele vode
 ili 2 dl sl.pavlake










Priprema:
Kora:
1. Umuitie žumanca i jedno jaje sa šećerom, pa dodajte ulje i brašno pomešano sa praškom za pecivo.Kratko izmiksajte , a potom dolivajte postepeno mleko i miksajte smanjenom brzinom.
2. Dobijenu smesu izlijte u papirom za pečenje postavljenu pravougaonu tepsiju ( moja je 22x32cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 200 ° C oko 20 min.
3. Ostavite pečenu koru da se sasvim ohladi.
Krem:
1. Jagode iseckajte na kockice, dodajte 200 g šećera i 5 dl vode i kuvajte od momenta kad proključaju još 15 minuta.Prašak za puding rastvorite u 2 dl vode i sipajte u masu, te mešajte dok se ne zgusne.
2. Posebno ulupajte belanca u čvrst šam, dodajte 6 kašika šećera i umutite da bude čvrsto i sjajno, a zatim ga postepeno dodajte u vruć puding s voćem.
3. Mešajte lagano špatulom ili varjačom, odozdo na gore da se lepo sjedini, a da ostane vazdušasto.
Finalni postupak:
1. Pripremljeni krem prelijte preko kore u tepsiji, poravnajte i ostavite preko noći u frižideru.
2. Sutradan secite na kocke i dekorišite umućenim šlagom ili slatkom pavlakom, kako više volite.














2 коментара: