уторак, 20. јун 2017.

Ledeni vetar












Sušene, šuskave ili beze kore, žuta vanila krema , šlag i omiljeno voće bolje opisuju ovu tortu no  njeno ime ,koje bih mogla da protumačim ovako - ledeni jer je poput slaoleda, a vetar jer nestane tom brzinom. Definitivno je volimo najviše od svih voćnih torti, a recept koji sledi je moja varijacija na opšte poznatu temu..

Sastojci:

300 g malina *
Za kore:
10 belanaca
500 g šećera
2 kašike sirćeta
2 kašike griza
Za fil I:
10 žumanaca
15 kašika šećera
3 vanilin šećera
4 pudinga od vanile
1 l mleka
250 g putera
125 g margarina
Za fil II i dekoraciju:
300 g šlaga u prahu
4 dl kisele vode
ili 5 dl slatke pavlake
* Možete koristiti voće po želji i ukusu - jagode, banane, kivi..





Priprema beze kore


Priprema:

Kore:
1. Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, dodajte postepeno 250 g šećera i miksajte dok se sav šećer ne rastopi ( što zna baš da potraje, al je veoma važno ). Potom dodajte kašiku sirćeta i još malo miksajte, a na kraju umešajte kašiku griza.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh , pa stavite u rernu zagrejanu na 150 °C . Nakon 20 min smanjite jačinu na 100 °C i sušite 60-90 min. Izvadite i ostavite da se kora ohladi na rešetki.
NAPOMENA: Trajanje i temperaturu sušenja prilagodite vašoj rerni.
3. Postupak pripreme ponovite na opisani način te od preostalog materijala napravite još jednu takvu koru.



Priprema fila I




Fil I:
1. Umutite žumanca sa 10 kašika šećera, pa ih skuvajte u sudu na pari ili u MT ( postupak ovde).
2. Posebno u šerpi zagrevajte 8 dl mleka i 5 kašika šećera. pa kad proključa smanjite vatru i sipajte prašak za puding pomešan u preostalom mleku. Mešajte dok se ne zgusne, a potom sklonite sa vatre i dodajte vanilin šećer.
3. Umućen puter i margarin sjedinite prvo sa ohlađenim pudingom, a zatim i sa kremom od žumanaca.



Postupak filovanja




Finalni postupak:
1. Umutiie šlag sa hladnom kiselom vodom (ili slatku pavlaku, kako volite).
2. Na prvu koru nanesite polovinu pripremljenog žutog fila, rasporedite maline ili drugo voće po želji i premažite ga slojem umućenog šlaga.
3. Stavite drugu koru, preostali žuti fil, voće i šlag.
4. Rashlađenu tortu dekorišite takođe šlagom jer torta nije pogodna za oblaganje dekor masom (fondanom).


















2 коментара:

  1. U moru sličnih , ova tvoja je ipak drugačija! Nadam se da ću dobiti istu , slijedeći tvije nesebične upute i konačno uživati u predivnoj torti!

    ОдговориИзбриши