четвртак, 29. јун 2017.

Medene kocke








  Ovo je jedan divan, sočan i jednostavan kolač od posnih sastojaka koje uglavnom svi imamo u kući. Priprema se veoma brzo veče ranije, a peče sutradan ujutro. Veoma je star recept , toliko da ne znam ni odakle mi.. ☺
   Povod da ga priredim danas je učešće u blogerskoj igrici Ajme, koliko nas je, čija je ovomesečna domaćica Dženita Djuliman sa bloga Kašika ljubavi  za namirnicu meseca zadala med.


Sastojci:
250 g meda
300 g šećera
5 dl vode
340 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike mlevenog keksa (posnog) ili mlevenih oraha - po želji
1 kašičica cimeta







Priprema:
1. Uveče ili bar 12 sati pre pečenja stavite u šerpu med, šećer i vodu, pa zagrevajte dok se sve lepo ne rastopi, nije potrebno da proključa. Ostavite da se ohladi.
2. Posebno pomešajte brašno sa sodom bikarbonom , cimetom i mlevenim keksom/orasima.
3. Postepeno sipajte suve sastojke u tečne i mešajte žicom.
4. Dobijenu smesu sipajte u podmazanu i brašnom posutu pravougaonu tepsiju  (moja je 22x32cm), a potom je ostavite na hladnom mesttu preko noći ( može i u frižideru).
5. Sutradan pecite u rerni zagrejanoj na 200 ° C oko 35 min.
6. Kad se ohladi isecite na kocke željene veličine i služite.











2 коментара: