недеља, 11. јун 2017.

Snickers macaronsi

  Nekima od vas je već poznata moja fasciniranost ovim delikatnim francuskim "padobrancima sa stopalom" kako bi ih najbolje mogla opisati po naški. Mnogo puta sam grešila i na greškama učila. Menjala sam recepte, sastojke, korake i dužinu pripreme, jačinu pečenja i pitala se dokle ću tako.
 Recept pred vama je dakle apsolutno tačan i proveren sled koraka koji garantuje da ćete od navedenih sastojaka dobiti prave macaronse , naravno ako nećete poput mene  "samo nešto"  da izmenite i završite s nečim jestivim i ukusnim, al ni nalik onom pravom.
Jedina osobenost krije se u nazivu jer sam koristila umesto blanširanih badema  neslani blanširani suvo pečeni kikiriki koji se mnogo lakše nalazi u prodaji i nekoliko puta je jeftiniji.
Takođe sam umesto tradicionalnog ganaš krema za spajanje koristila karamel sos pravljen po ovom receptu i time do kraja opravdala "snickers" u nazivu.
Sad udahnite duboko i lagano pratite recept, bez žurbe i stresa jer to macaronsi ne vole nikako!☺


Sastojci:
70 g belanaca
Malo soli
50 g šećera
80 g kikirikija *
120 g šećera u prahu
Boja po želji ( Ovog puta je nisam dodavala jer sam želela prirodniji izgled)
* kikiriki je već blanširan, suvo pečen i bez il sa vrlo malo soli
NAPOMENA: Možete naravno koristiti i blanširane bademe po želji ako ne volite ukus il ste alergični na kikiriki.


Priprema:
 Prethodnog dana razdvojte belanca od žumanaca.Belanca trebaju biti izvađena iz frižidera najmanje sat vremena pre pripreme macaronsa.
Usitnjen kikiriki pomešan sa šećerom u prahu - postupak mlevenja i prosejavanja


1. Kikiriki usitnite u secku, te ga usitnjenog pomešajte sa šećerom u prahu.Ovu mešavinu ponovo sameljite u mlinu za kafu, a zatim je prosejte kroz sito i krupnije čestice vratite na još jedno usitnjavanje.
2. U činiju stavite belanca i vrlo malo  soli te ih mutite mikserom u šam.Dodajte polovinu  kristal šećera i miksajte dok se šećer ne rastvori, a onda dodajte  preostali šećer i ponovite miksanje.
3. Polovinu mešavine samlevenog kikirikija šećera u prahu sipajte u sud sa belancima.Špatulom mešajte u krug i povlačite sa zidova suda prema sredini dok se sve lepo ne sjedini.
4. Uspite ostatak mešavine i ponovite mešanje tzv. "makaronizaciju".Trebalo bi da vam masa klizi  u mlazu kao lava kad odignete špatulu.
5. Napunite smesom poslastičarsku vreću sa okruglim nastavkom i istiskujte po malo  na specijalnu silikonsku podlogu ili na običan papir za pečenje .Nastavak ne pomerajte nego istiskujte u mestu dok ne formirate kružnu tvorevinu željene veličine.
Miksanje belanaca, makaronizacija i istiskivanje na podlogu


6. Kad potrošite pripremljenu masu  udarite plehom o sto nekoliko puta snažno da biste izbacili suvišan vazduh iz macaronsa i malo ih spljoštili.
7. Ostavite ih potom na sobnoj temperaturi dok im se na površini ne stvori opna ( od 15-60 min. u zavisnosti od vlažnosti vazduha).Proverite prstom da se ne lepi.
8. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C oko 12 minuta. Za vreme pečenje otvorite rernu dva puta na kratko da izađe višak vlage.Nakon 7-8 min. bi se trebao formirati prsten na dnu i tad se slobodno radujte uspehu.Na kraju proverite da li su gotovi tako što ćete prstom pokušati da pomerate "kapicu" i ako ona  "pleše" ostaviten macaronse još koji  minut u rerni.
Macaronsi istisnuti na podlogu , pa nakon "treskanja", provera "korice", zatim nakon pečenja i filovanje

9. Pečene izvadite i odmah skinite sa pleha da se hlade .Tek sasvim ohlađene ih odvojte od podloge.
10. Spajajte po dva karamel sosom  i ostavite ih zatvorene u kutiji 24 h da se ukusi prožmu pa uživajte u aromi,izgledu i  teksturi i hvalite se slobodno. Zaslužili ste!

5 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...