недеља, 16. јул 2017.

Lenja pita sa višnjama i čokoladom









 Lenja pita spada u starinske kolače i tradicionalno se pravi od jabuka, višanja, maka ili sira. Ova lenja pita je malo drugačija , tankih korica i prilično kremasta , i voćna i čokoladna, a brza i fina, pa izvolte probajte.
 I nemojte biti nestrpljivi kao ja već sačekajte da se sasvim ohladi, pa je tek tad isecite. ☺

Sastojci:
Za testo:
450 g brašna
1/2 praška za pecivo
1/2 kašičice soli
120 g šećera
1 vanilin šećer
250 g margarina /putera
2 jajeta
1 kašika kisele pavlake
cimet po ukusu
Za fil:
750 g očišćenih višanja (oceđenih!)
4-6 dl soka od višanja
5 kašika šećera
2 pudinga od vanile ili čokolade (po želji)
100 g čokolade
cimet po ukusu
Za posipanje:
50-100 g šećera u prahu
NAPOMENA: Očišćenih višanja (bez koštice) pre ceđenja bude oko 1-1.2 kg.






Priprema:
Kore:
1. Brašno pomešajte sa praškom za pecivo, pa utrljajte komadiće hladnog margarina/putera da  napravite mrvice. Zatim dodajte so, šećer, vanilin šećer, jaja , kiselu pavlaku i cimet po ukusu, pa umesite testo. Podelite ga na dva dela, uvijte oba u providnu foliju i ostavite u frižideru dok pripremate fil.
Fil:
1. Višnje ocedite , a sok sačuvajte i izmerite zapreminu. Dodajte sok od višanja u količini da ukupno bude 6 dl tečnosti, pa u šerpu sipajte 4 dl i zagrevajte sa šećerom.
2. Prašak za puding rastvorite u preostalom soku, te uspite u proključalu masu i mešajte dok se ne zgusne. Dodajte kockice čokolade da se rastope i cimet po ukusu.
3. Na kraju umešajte oceđene višnje i kratko prokuvajte. Ostavite da se hladi.
Finalni postupak:
1.Prvi deo ohlađenog testa razvijte oklagijom u pravougaonik odgovarajuće veličine, te njime obložite dno podmazane i brašnom posute tepsije.
3. Nanesite ohlađen fil od višanja i poravnajte.
4. Prekrijte drugim listom razvaljenog testa i izbockajte ga viljuškom.
5. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C 35-45 min.
6. Ohlađenu pitu isecite na kocke željene veličine i pospite od gore šećerom u prahu.

NAPOMENA: Kolač koji se nazire u pozadini je Berry pita , a recept za nju je ovde.







Нема коментара:

Постави коментар