среда, 23. август 2017.

Domaća gum pasta











 Mnogi od vas prave svojim najvoljenijim torte za rođendan i žele ih ukrasiti  na najlepši mogući način, a često ne znaju kako i čime.
 Ako hoćete da tortu ukrasite tako što ćete da postavite neke figurice imate nekoliko opcija - da ih kupite u prodavnicama zdrave hrane ili poslastičarstva, da ih poručite od talentovanih modelatora preko interneta ili da ih napravite sami.
 Moj predlog  je da napravite sami i masu od koje ćete oblikovati svu vašu dekoraciju - i figurice i cveće i dr.ukrase. Lako je i jednostavno , nije skupo , a bićete i ponosni na svoje umeće i obradovaćete svoje najmilije.
 Recept sam dobila bila od svoje fb prijateljice Srđane Kricka-Golić i često ga koristim, a naročito kad  ukrase pravim u poslednjem trenutku i nemam puno vremena za sušenje.


Postupak pripreme


Sastojci:
500 g šećera u prahu
2 ravne kašičice CMCa  (karboksi metil celuloza ili gum tex ili tylose- dodatak u poslastičarstvu koji se dodaje da bi smesa bila elastičnija i brže se sušila)*
10 g želatina
2 kašičice glukoznog sirupa (ili svetlog meda)
2 kašičice biljne masti ( ili margarina)
1 belance
NAPOMENA: Važno je da šećer u prahu bude sitno mleven, pa ako niste sigurni u kvalitet sameljite ga dodatno u mlinu za kafu.
* CMC možete poručiti preko fb stranica koje prodaju poslastičarske proizvode ili možete kupiti u apoteci ili parfimeriji adekvatnu zamenu - lepak za zubne proteze ( po sastavu neki su  i 100 % cmc).



Upotreba gotove mase


Priprema:
1. Prosejte obavezno šećer u prahu, pa nešto manje od polovine sipajte u čistu posudu. Dodajte CMC ili zamenu i promešajte kašikom.
2. U posebnu šerpicu stavite želatin i prelijte sa 30 ml hladne vode.Ostavite da nabubri, a onda ga rastopite na tihoj vatri Pazite da ne proključa!
3. Dodajte glukozni sirup( ili med) i biljnu mast (ili margarin), te mešajte dok se lepo ne sjedini, a potom sipajte u posudu sa prah šećerom i miksajte spiralnim nastavcima.
4. Dodajte belance, te postepeno i preostali šećer u prahu neprekidno muteći.
5. Dobijena smesa bi trebala biti konzistencije gušćeg krema, pa je kašikom prebacite u najlon kesu za zamrzivač,  čiju ste unutrašnju stranu prethodno premazali bilknom mašću. Isterajte zaostali vazduh, zamotajte i smestite u plastični sud sa poklopcem.
6. Ostavite ovako pripremljenu gum pastu u frižideru oko 12 h , izvadite je i otkidajte deo po deo u količini koja vam je potrebna. Ruke namažite biljnom mašću i razmesite masu.
7. Možete dodati boju u gelu ili prahu (rastvorite je u vrlo malo alkohola) i obojite po želji.Ako želite da celu količinu obojite u određenu boju praktičnije i efektnije je da boju dodate u rastopljeni želatin i dalje nastavite po receptu.
Gotovu masu možete čuvati dobro zapakovanu u frižideru nekoliko nedelja, a napravljne figurice biće suve za par sati ako ih držite na suvom promajnom mestu (nikako u frižideru!).
Možete ih stavljati na torte obložene fondanom (dekor masom), prelivene čokoladom ili premazane šlagom - bez bojazni da će se rastopiti ili pustiti boju.

Na slikama su primeri figurica i dr.dekoracije od domaće gum paste pravljene po ovom receptu.



Figurica Olafa
od gum paste





Figurice majmuna, žabe i slona od gum paste




Figurice lava, žirafe i slona i broj jedan od gum paste





Slova, sandalica, ogrlica,siluete, brojevi i zvezdice  od gum paste

14 коментара:

  1. Hvala,ovo sam tražila dugo a da je sigurno dobro.

    ОдговориИзбриши
  2. Zasigurno ću probati ovaj recept 🙂🙂 hvala Vam

    ОдговориИзбриши
  3. a zar nemože fruktoza u prahu

    umesto glukoznog sirupa

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne..totalno drugačija konzistencija..al moze med kao što napisah..

      Избриши
  4. Jel moze gum pastom da se oblozi cela torta kao sto moze fondanom?

    ОдговориИзбриши
  5. Recept je divan i jedva čekam da ga isprobam. Samo imam jedno pitanje. Da li je neophodno stavljati živo belance i da li postoji alternativa? Hvala

    ОдговориИзбриши
  6. Čime se lijepe dijelovi figurica da bi bili cjelina?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. lepkom za fondan koji se pravi od mešavine cmca i vode - jedna kašičica praška na 1 dl vode il se kupi gotov lepak.

      Избриши