недеља, 13. август 2017.

Domaći hleb iz šerpe












 Neki od vas su već videli , a neki su i probali da naprave tzv. hleb "iz šerpe". Njihovo oduševljenje me je  inspirisalo da pokušam i ja da umesim taj po svemu sudeći pravi domaći hleb,  rustičnog izgleda i bez aditiva. Koliko sam bila razumela poenta nije toliko u receptu sa tačno određenim sastojcima i fazama pripreme nego u famoznom činu pečenja koji imitira uslove u nekadašnjim pećima. Zagrejana šerpa sa poklopcem, po mogućnosti tučana/gusana, je krucijalna za uspeh, tako da možete slobodno da koristite i svoj omiljeni recept po izboru i rezultat neće izostati.
U nastavku je dakle recept za hleb kakav se meni dopada i koji preporučujem da probate, a vi dalje eksperimentišite sami.




Sastojci:
5 g suvog kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli (ravna)
1 kašika maslinovog ulja
3 dl vode
100 g ražanog brašna
100 g integralnog pšeničnog brašna
250 g mekog pšeničnog brašna











Priprema:
1. U činiju sipajte sve vrste brašna i pomešajte ih sa suvim kvascem. Dodajte šećer, so, maslinovo ulje i vodu , pa umesite meko testo.
2. Ostavite ga pokrivenog na toplom mestu da nadolazi 20-tak minuta. Potom ga premesite kratko i opet pokrijte. Posle 20 minuta ponovite mešenje i oblikujte u jufku na papiru za pečenje.
3. U međuvremenu odgovarajuću šerpu sa poklopcem stavite u rernu , te je zagrejte  na 220 ° C .
4. Izvadite vrelu šerpu, otklopite, ubacite jufku testa na pek papiru i poklopite.
5. Vratite u rernu i pecite tako oko 35 minuta.
Kad se hleb prohladi uživajte u hrskavoj korici i mekoj sredini vašeg pravog domaćeg hleba.














1 коментар: