среда, 18. октобар 2017.

Pišinger oblande
 Pišinger oblande su ime dobile po bečkim poslastičarima koji su kreirali izvorni recept za ovaj kolač. Verzija koja je pred vama je ona koja mi se najviše dopala, a probala sam je na jednom takmičenju u Novom Sadu. Napravila ih je tad moja drugarica Bojana Đurović iz Smedereva i osvojila zasluženo  neku od prvih nagrada.
 U njenoj izvedbi bile su sa dodatkom mlevenih badema, kasnije sam ih pravila i sa lešnicima, a poslednja varijanta je ova na fotografijama - sa mlevenim keksom (Plazma). Ne bih mogla da vam kažem koja je najbolja, sami se opredelite prema svom ukusu. Izaberite sami i da li ćete fil od jaja kuvati na tradicionalan  (u sudu na pari) ili na malo savremeniji način (u mikrotalasnoj). U svakom slučaju verujem da ćete uživati u ovom brzom a starinskom desertu.

Priprema fila
Sastojci:
1 pakovanje oblandi
Za fil:
4 jajeta
2 žumanceta
300 g šećera
150 g čokolade
300 g putera/margarina
150 g mlevenih badema/lešnika/keksa


Filovanje i sečenje oblandi


Priprema:
1. Umutite jaja i žumanca sa šećerom, pa ih kuvajte na pari (ili u mikrotalasnoj ) dok se ne zgusnu. Dodajte čokoladu i puter, te mešajte da se sve lepo sjedini. Na kraju umešajte i mlevene bademe, lešnike ili keks. Ostavite da se krem ohladi.
2.. Dobijenim filom premažite četiri lista oblandi, prethodno stavivši jednu na drugu. Prekrijte petim listom, pa  pritisnite kolač nečim težim. Ostavite na hladnom mestu da prenoći, a potom isecite na štangle ili romboide željene veličine.
Нема коментара:

Постави коментар