субота, 16. децембар 2017.

Keks sa marcipanom















   Marzipan Spritzgebäck su tradicionalni nemački keksi koji se prave za božićne i novogodišnje praznike. Postoji više recepata za ovakve keksiće,  al ovaj mi je delovao nekako savršen u svojoj jednostavnosti. I nisam pogrešila.
    Jednostavno se prave, mogu se pripremiti ranije jer dugo ostaju sveži  ,a ukus im je pravi blagdanski.




Priprema testa


Sastojci:
Za testo:
200 g putera
100 g šećera u prahu
200 g marcipana
Prstohvat soli
1 jaje
Aroma gorkog badema (po ukusu)
200 g brašna
100 g gustina (kukuruznog skroba)
1 kašičica praška za pecivo
Za dekoraciju:
50 g čokolade
2 kašike ulja
50 g seckanih badema




Pre i posle pečenje



Priprema:
1. Umutite puter , pa dodajte šećer u prahu, marcipan, so, aromu gorkog badema ( po želji) i jaje i sve zajedno izmiksajte.
2. Prosejte brašno, pomešajte ga sa praškom za pecivo i gustinom, a potom dodajte
  postepeno u masu od putera i dobro umutite spiralnim nastavcima miksera.
3. Dobijenu smesu sipajte u dresir džak i zvezdastim nastavkom na papirom za pečenje postavljenom plehu istiskujte šare po želji ( crte, krugove, slovo "S"..).
NAPOMENA: Testo je pogodno i za aparat za kekse na istiskivanje , a može se provući i kroz mašinu za mlevenje mesa.
4. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C dok im ivice blago ne porumene ( 10-12 min.).





Glaziranje i posipanje seckanim bademima




5. Ohlađene keksiće delimično ( samo jedan kraj) i na kratko potopite u čokoladu rastopljenu sa uljem, taj deo zatim posipajte seckanim bademima i ređajte ponovo na papir za pečenje ( ili na specijalni giter za oceđivanje).
6. Keksiće možete služiti čim se glazura stegne, a mogu se čuvati  u limenim kutijama s poklopcem.


























Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...