уторак, 12. децембар 2017.

Ruska salata torta

















 Pred vam je zaista stara receptura za tortu čiji fil izgledom podseća na rusku salatu ,a kremastu strukturu razbijaju seckani komadi oraha, žele bonbona i grožđice natopljene rumom. Pomalo nepravedno zapostavljena ova je torta odličan  izbor za ljubitelje pravog  retro ukusa.





Sastojci:
Za kore:
12 belanaca
15 kašika šećera
6 žumanaca
18 kašika mlevenih oraha
6 kašika brašna
Za fil:
6 žumanaca
175 g šećera
9 kašika brašna
7.5 dl mleka
250 g putera
125 g šećera u prahu
2 vanilin šećera
150 g oraha
150 g suvog grožđa
0.5 dl ruma
150 g žele bonbona
NAPOMENA: U fil možete dodati i 50-100g kandirane kore narandže po ukusu.
Za dekoraciju:
180 g šlag krema od vanile
3 dl mleka












Priprema:
1. Suvo grožđe prelijte rumom.
Kore:
1. Ulupajte 4 belanceta u čvrst šam, pa dodajte 5 kašika šećera i mutite dok se ne rastopi. Potom dodajte 2 žumanceta i lagano izmiksajte. Umešajte 9 kašika mlevenih oraha i 2 kašike brašna.
2. Dobijenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljen okrugao kalup za torte ( fi 25 cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C dok ne porumeni (15-20 min.).
3. Na isti način od preostalog materijala pripremite još dve takve kore.
Fil:
1. Pomoću žice sjedinite žumanca sa brašnom i malo mleka, pa sipajte u preostalo proključalo mleko sa šećerom i mešajte dok se ne zgusne. Ostavite da se  prohladi , povremeno promešajte.
2. Penasto umutite puter sa šećerom u prahu i sastavite ga sa ohlađenim kremom.
3. Ocedite suvo grožđe.
4. Iseckajte orahe i žele bonbone, pa ih sa oceđenim grožđicama dodajte filu.
Finalni postupak:
1. Na prvu koru nanesite polovinu fila i poravnajte, preklopite drugom korom, premažite ostatkom fila i slaganje završite trećom korom.
2. Rashlađenu koru dekorišite po želji, ovog puta je to bilo šlag kremom od vanile umućenim s hladnim mlekom.
Torta je dovoljno čvrsta da se može prekriti dekor masom ( "fondanom").






























2 коментара: