недеља, 29. јануар 2017.

Posne žerbo kocke





  Mnogima omiljen kolač iz bakine kujne u svom posnom izdanju ..


Sastojci:

Za testo:
20 g kvasca
1 dl mlake vode
2 kašike šećera
200 g margarina
400 g brašna
1/2 kašičice sode bikarbone
Za fil:
200 g mlevenih oraha
200 g šećera u prahu
3 kašike džema od višanja
3 kašike džema od kajsija
Za glazuru:
150 g čokolade
5 kašika ulja

Priprema:

1. Kvasac rastvorite u vodi sa šećerom i malo brašna , pa ostavite da nadođe.
2. Pomešajte brašno sa sodom bikarbonom, dodajte omekšali margarin i nadošao kvasac i umesite testo.Ostavite ga na toplom mestu da udvostruči zapreminu.
3. Podelite testo na tri jednaka dela, pa jedan  oklagijom razvijte u pravougaonik i postavite na dno podmazane i brašnom posute tepsije .Premažite džemom od višanja i pospite polovinom  mlevenih oraha.
4. Drugi deo testa takođe razvijte u pravougaonik i položite preko, te premažite džemom od kajsija i pospite preostalim mlevenim orasima.
5. Na kraju sve prekrijte trećim razvaljanim pravougaonim komadom testa , izbockajte viljuškom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C dok ne porumeni .
5. Ohlađen kolač prelijte čokoladom rastopljenom sa uljem .Kad se glazura stegne secite na kocke željene veličine.



субота, 28. јануар 2017.

Čoko krem štangle









  Kolač koji osvaja na prvi pogled svojom jednostavnom lepotom, a ukusom i mekoćom postaje vaš favorit za sva vremena. Osnovu za ovaj recept pronašla sam u receptu za gumeni kolač i samo ga malo prilagodila neznatno izmeniivši sastojke za kore i  zamenivši postojeći fil drugim, koji omogućava mnogo varijacija i šarolikost izvođenja.

Sastojci:

Za kore:
250 g brašna
2 kašičice sode bikarbone
2 kašike kakaoa
180 g šećera
2 vanilin šećera
4 kašike džema od šljiva
3 kašike ulja
5 dl mleka
Za fil:
5 dl mleka
150 g šećera
2 pudinga ukusa slatke pavlake ili po želji (vanila, jagoda,malina, karamel,lešnik,kafa,kokos..)
1 vanilin šećer
200 g margarina

Priprema:




Kore:
1. Pomešajte brašno sa sodom bikarbonom i kakaom, dodajte džem od šljiva, vanili šećer, ulje i mleko i sve dobro izmiksajte.
2. Dobijenu smesu podelite na četiri jednaka dela.Svaki izlijte u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh (22x32cm je moj) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° -C oko 8-9 min.
3. Na isti način ispecite još tri kore.Kore imaju gumast izgled, odmah su meke i savitljive.
Fil:
1. Rastvorite prašak za puding po izboru sa malo mleka, pa sipajte u proključalo preostalo mleko sa šećerom i mešajte dok se ne zgusne.Dodajte vanilin šećer i ostavite da se ohladi.
2. Umutitie margarin i spojite ga sa ohlađenim pudingom.
Finalni postupak:
1. Podelite fil na tri jednaka dela.Kore premazujte filom i ređajte jednu na drugu.Završite slaganje četvrtom korom.
2. Kad se kolač ohladi i stegne isecite ga na štangle željene veličine.





                                                 

Čoko višnja štangle






  Nisam mislila da pišem recept za ovaj kolač , al evo zbog velikog interesovanja kojeg je pobudila ova fotografija na društvenim mrežama ipak ga postavljam.
  Obzirom da je kremast može se konzumirati kao "pravi veliki" kolač ,znači samostalno kašičicom, a u sklopu sitnih kolača svojom finom kiselkastom notom i koloritom razbiće čestu monotoniju orašastih braon tonova.
  Ovaj recept ujedno želim da iskoristim kao ulaznicu za igricu Ajme koliko nas je  jer je domaćica ovog meseca Frana Omelić sa bloga Živ žlicom i vilicom kao zadatak postavila višnje.

Sastojci:

1 pakovanje gotovih keks kora (pakovane kao rozen, ali deblje i po 4 komada u pak.)
Za fil I:
600 g višanja (mogu i maline po želji)
6 kašika šećera
2 pudinga od malina
1 kesica želatina u prahu (10g)
Za fil II:
6 dl mleka
1 dl slatke pavlake
8 kašika šećera
2 pudinga od čokolade
100 g čokolade
100 g margarina
Za dekoraciju:
50 g čokolade


Priprema:

Fil I:
1.U šerpu stavite višnje (mogu i  iz zamrzivača) i  šećer, pa  kuvajte.Kad proključa sipajte prašak za puding od maline rastvoren u 2 dl vode i mešajte dok se ne zgusne.Sklonite sud sa vatre.
2. Posebno prelijte želatin sa 4 kašike ledene vode i kad nabubri dodajte u vruću smesu da se rastopi.
Ostavite da se hladi i povremeno promešajte da se ne uhvati korica.
Fil II:
1. Pomešajte prašak za puding od čokolade sa malo mleka, a ostatak mleka, slatku pavlaku i šećer kuvajte do ključanja.Zatim uspite rastvoren puding i mešajte dok se ne zgusne.Dodajte odmah potom kockice čokolade i margarina da se rastope .Ostavite da se krem prohladi i povremeno promešajte.
Finalni postupak:
1. Na tacnu stavite prvu keks koru i nanesite polovinu fila II, prekrijte drugom korom, rasporedite polovinu fila I, zatim i treću koru i ostatak čokoladnog fila.
2. Slaganje završiti četvrtom korom i preostalim voćnim filom.
3. Krupno narendajte čokoladu od gore dok je još voćni fil mlak.
4. Kad se kolač ohladi i stegne secite na štangle željene veličine.





петак, 27. јануар 2017.

Kesten rolat




Još jedan način da se od kesten pirea napravi ukusna poslastica, ovog puta u kategoriji sitnih kolača.
Svojim i ukusom i izgledom obogatiće vaš asortiman zimskih slatkiša , a jednostavnom i brzom pripremom uštedeće vam vreme.

Sastojci:

500 g kesten pirea
250 g margarina
Rum po ukusu
6 kašika šećera u prahu
100 g čokolade
100 g mlevenih oraha

Priprema:

1, Umutitie margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte kesten pire i rum po ukusu i sve ponovo izmiksajte.
2. Dobijenu smesu podelite na dva dela : u jedan umešajte mlevene orahe , a u drugi prohlađenu otopljenu čokladu.Svaki deo podelite opet na pola.
3. Komad providne folije pospite šećerom u prahu, rasporedite polovinu tamne mase, prekrijte drugom folijom, pa oklagijom rastanjite u oblik pravougaonika.
4. Postupak ponovite sa svetlom smesom, a potom skinite gornje folije sa oba dela. Podignite svetlu i prebacite je na tamnu smesu, zatim skinuti foliju od gore ( koja je bila ispod svetlog dela) i sve zajedno urolajte.
5. Od preostalog materijala na isti način napravite još jedan rolat.
6. Rashlađen kolač isecite poprečno na okrugle šnite.










Kozačke kape plus minjoni



Kozačke ili ruske kape ili šubarice, kako god da ih zovemo  ipak  svi prepoznajemo omiljeni kolač svog detinjstva . Razlog zbog kog ga ne pravimo često koliko bi voleli je nešto duža priprema al rezultat vredi svakog utrošenog minuta..Recept po kom ih ja  pravim je veoma izdašan i kolačići napravljeni po njemu zadovoljiće vašu želju za šubaricama  garantovano.Osim toga od preostalog biskvita napravićete još jednu poslasticu -minjone prelivene čokoladom..

Sastojci:

Za biskvit:
8 jaja
10 kašika šećera
5 kašika vruće vode
10 kašika brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike kakaoa
Za fil:
0.5 l mleka
200 g šećera
4 kašike gustina
1 vanilin šećer
250 g margarina
Za glazuru:
200 g čokolade
6 kašike ulja
Za valjanje:
80 g kokosa
I još za minjone:
3 kašike nutele ili sl.krema
oko 1 dl slatke pavlake
Papirne korpice


Priprema:
Biskvit:
1. Umutite žumanca sa šećerom , sipajte vruću vodu i još miksajte. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivom i kakaoom i lagano promešajte.
2. Posebno ulupajte belanca u čvrst šam i postepeno ga spojite sa masom od žumanaca.
3. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen dublji pravougaon  pleh (dimenzije mog su 26x36cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180° C oko 25 minuta.Proverite čačkalicom da li je pečen , te produžite vreme pečenja dok čačkalica ne izađe suva i čista iz testa.
4. Ostavite biskvit da se hladi.
Fil:
1. Kuvajte 4 dl mleka sa šećerom, pa kad proključa sipajte gustin rastvoren u preostalom mleku i mešajte dok se ne zgusne.Na kraju dodajte vanilin šećer.
2. Umutite margarin i sastavite ga sa ohlađenim kremom.
Finalni postupak:
1. Okruglom modlom željene veličine vadite komade iz biskvitne kore, svaki presecite  poprečno na dva dela , premažite filom i ponovo ih spojite.
2. Potom filom premažite  bočne stranice tako dobijenih  kolačića te ih uvaljajte u kokos.
3. Rastopite čokoladu sa uljem na pari i po malo kašičicom nanesite na gornji deo svake kapice.




MINJONI
1.Preostalu koru isitnite u blenderu, dodajte ako vam preostane fila, nutelu i slatku pavlaku i sve lepo sjedinite.Ako je jos suvo povećajte vlažne sastojke dokle god ne dobijete smesu pogodnu za oblikovanje minjona.
2. Vlažnim rukama formirajte kupe i ređajte ih na tacnu postavljenu folijom.
3. Kad se dobro rashlade prelijte ih ostatkom otopljene čokolade s uljem, a kad se glazura stegne stavite ih u papirne korpice i poslužite uz šubarice.






Rum kuglice





  Šta deca prvo izaberu da uzmu kad im ponudite tanjir sa sitnim kolačima? Kugliceee..i najverovatnije neke baš ovakve , prelivene čokoladom .Ukus ruma je blag, a sadržaj alkohola nizak, pa se ne bojte neke ozbiljne intoksikacije , a uvek možete umesto pravog ruma staviti aromu ruma da ne bi brinuli previše. A rumoljupci imaju slobodu  da sipaju ruma koliko god žele uz napomenu da za toliko  smanje mleko u receptu.


Sastojci:

250 g margarina
100 g šećera u prahu
50 g kakaoa
500 g mlevenog keksa
1.5 dl mleka
Rum ili aroma ruma po ukusu
Za glazuru:
250 g čokolade
7 -8 kašika ulja
Još:
Papirne korpice


Priprema:
1. U jednoj posudi prelijte mleveni keks mlekom.
2. Posebno u drugoj umuttie margarin sa šećerom u prahu i kakaoom, pa dodajte ovu smesu u sud sa keksom.Sipajte rum ili aromu ruma po ukusu i sve lepo sjedinite.Možete koristiti spiralne nastavke miksera ili ruke, kako više volite.
3. Odmah potom odvajajte kašikom po malo smese, oblikujte vlažnim rukama kuglice željene veličine i ređajte ih na tacnu postavljenu papirom za pečenje ili folijom.
4. Ostavite ih nekoliko sati na hladnom mestu da očvrsnu.
5. Na pari rastopite čokoladu sa uljem.Svaku kuglicu uronite u čokoladu, pa viljuškom ili drugom zgodnom alatkom prenesite na rešetku da se glazura ocedi.
6. Kad se preliv stegne stavljajte  kolačiće u papirne korpice.




Figaro oblande






Pod ovim imenom naći ćete dosta recepata, al ovaj je ipak drugačiji.Dobila sam ga davno od medicinske sestre Nade Kovačević s kojom sam tad radila.Od onda sam probala razne varijacije na temu prženog šećera , oraha i listova oblandi, al uvek se ovome vraćam.. Proverite zašto..


 Sastojci:
3 lista oblandi
Za fil:
400 g šećera
250 g margarina
2 čaše kisele pavlake ( 20 % m.m.)
150 g seckanih oraha
300 g mlevenog keksa

Priprema:
1. U šerpi sa širim dnom na nižoj temperaturi rastopite šećer u karamel. Ne mešajte do pred kraj, samo protresite šerpu levo desno .
2. Dodajte kockice margarina i mešajte dok se ne sjedini.U početku će karamel da peni, reakcija će biti burna ali će se smiriti ubrzo..bez panike. ☺
3. Potom dodajte kiselu pavlaku i ponovo sve lepo sjedinite mešanjem.Sklonite sud sa vatre i dodajte seckane orahe i mleveni keks.
4. Toplu smesu podelite na dva jednaka dela. Polovinom premažite hrapavu stranu jedne oblande, preklopite drugom, nanesite preostalu masu, pa stavite i treći list oblande, glatkom stranom prema gore.
5. Kolač opteretite  nečim teškim i ostavite na hladnom mestu preko noći.Secite na štangle željene veličine i služite.


четвртак, 26. јануар 2017.

Bombice od suvih šljiva




 Još jedan pravi zimski desert, raskošnog i punog ukusa, a jednostavne pripreme. Toplo ga preporučujem za sve vaše svečanosti u tom periodu godine.Kolač je posan ukoliko ga pravite sa posnim keksom.


Sastojci:
200 g suvih šljiva bez koštica
4 kašike domaće rakije ( ne mora od šljiva)
50 g šećera u prahu
200 g čokolade
75 g margarina
1/2 kašičice cimeta
100 g mlevenog keksa (posnog po želji)
Za oblaganje:
80 g kristal šećera

Priprema:
1.  Suve šljive sitno iseckajte seckom , pomešajte sa šećerom u prahu , prelijte rakijom i ponovo promešajte.
2. U sudu na pari rastopite čokoladu, dodajte cimet i mleveni keks te lepo sjedinite.Umešajte suve šljive , pa ostavite pola sata u frižideru.



3. Kašikom uzimajte po malo i navlaženim rukama formirajte kuglice željene veličine.
4. Oblikovane bombice uvaljajte u kristal šećer i ostavite da se prosuše.Možete ih  servirati i tako ili u papirnim korpicama, već prema prilici i ukusu.




Oranž rozen štangle




 Ukusom podsećaju na čuvenu "jaffu", a naranžastom bojom glazure oživljavaju celokupan utisak  asortimana sitnih kolača čiji su deo.
Recept imam odavno i prvi je kolač koji sam pravila sa gotovim korama za rozen tortu.
Lagan za izradu i  ima samo jednu začkoljicu : ne smete zaboraviti da narandže stavite u zamrzivač prethodnog dana.


Sastojci:

1 pakovanje gotovih kora za rozen tortu (8-10 kom.)
Za fil:
400 g šećera
3 dl vode
250 g margarina
150 g čokolade
200 g mlevenih oraha
200 g mlevenog keksa
2 narandže ( 1 cela i 1 bez kore)
Za I glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja
Za II glazuru:
150 g šećera u prahu
2 kašike vruće vode
1 kašika soka od limuna
Narandžasta prehrambena boja


Priprema:

1. Prethodnog dana stavite 1 celu i jednu oljuštenu narandžu u zamrzivač.
2. Sutradan u šerpu sipajte šećer i vodu , pa od momenta ključanja kuvajte još 3-5 minuta.Sklonite sud sa vatre i dodajte kockice čokolade i margarina, Izmešajte pa ostavite da se prohladi.
3. Narandže izvadite iz zamrzivača i sitno narendajte.
4. U fil umešajte mlevene orahe i keks, a potom i rendane narandže.




5. Mlakim filom premazujte rozen kore i ređajte jednu na drugu.Poslednju koru ostavite nepremazanu.
6. Kad nafilovan kolač prenoći u frižideru prelijte ga od gore čokoladom rastopljenom sa malo ulja i sačekajte da se glazura stegne na sobnoj temperaturi.
7. Šećer u prahu sipajte u odgovarajuću posudu, dodajte vruću vodu, limunov sok i boju ( ako je u prahu rastvorite je u toj vodi prethodno) i  brzo mešajte kašikom.Treba da dobijete smesu dovoljno gustu da ne curi ,a da je lako maziva.Ravnom špatulom ili dužim nožem prevucite je preko čokoladnog sloja i zagladite.Radite brzim pokretima , a ako vam se prebrzo steže alat zagrejte pod mlazom tople vode, obrišite ga i ponovo njime pređite preko .
Rashlađen kolač isecite na štangle željene veličine, moje su bile 5x2 cm.




Sonjina bajadera




Bajadera kao bajadera reći ćete, ali ćete pogrešiti. Ovo je ukus za kojim već dugo tragam , a recept za nju dobila sam od svoje prijateljice Sonje Ač.Odmah sam pravila meru i  po , a pošto ju  je moj muž, inače najstroži kritičar, ocenio za nijansu BOLJOM od Krašove i svoju tvrdnju potkrepio time što je trećinu pojeo, za par dana sam ponovila turu.
 Mere ću navesti onako kako sam ja radila..

Sastojci:

600 g šećera
12 kašika vode
375 g margarina
225 g mlevenih oraha
225 g mlevenog keksa
60 g čokolade
Za glazuru:
150 g čokolade
5 kašika ulja


Priprema:
 
1. U šerpu sipajte šećer i vodu.Vode će biti jako malo, pa promešajte  da se sav šećer nakvasi.Zagrevajte na tihoj vatri i mešajte povremeno dok se šećer ne rastopi.
2. Dodajte kockice margarina i kad se rastvori umešajte mlevene orahe i mleveni keks , pa sklonite sud sa vatre.
3. Podelite smesu na dva jednaka dela i u jedan dodajte čokoladu.Pošto je masa topla čokolada će se odmah topiti, te samo lagano promešajte da se sve lepo ujednači.
4. Pravougaonu tepsiju ( moja je 21x31cm) postavite papirom za pečenje , a potom rasporedite tamnu smesu i poravnajte.
5 . Nanesite svetli deo i njega takođe izravnajte .
6. U sudu na pari rastopite čokoladu sa uljem i prelijte preko kolača.Kad se glazura stegne secite na štangle željene veličine i UŽIVAJTE..








Medene korpice




Ako volite svima poznatu Bonžitu ovaj desert je za vas.Moja deca tvrde da je puuuno bolji od nje , a vi prosudite sami.
Brza priprema, kvalitetni sastojci i dekorativan izgled čine ovaj kolač pravim izborom za svaku proslavu.


 Sastojci:

150 g meda
100 g šećera
100 g margarina
3 kašike susama
80 g oraha
50 g suvog grožđa
100 g kukuruznih pahuljica ("kornfleksa")
Još:
Ulje
Papirne korpice


Priprema:

1. Orahe iseckajte, a susam prepecite u suvom tiganju tek da malo požuti.
2. U šerpu stavite šećer, med i margarin i mešajte dok se ne rastope.
3. Sklonite sud sa vatre i dodajte redom suvo grožđe, seckane orahe,susam i kukuruzne pahuljice.Pomešajte lagano i ostavite masu da se malo prohladi.





4. Za to vreme papirne korpice premažite tanko uljem kako bi se kolač lako odvojio od papira prilikom konzumiranja.
5. Pomoću dve kašičice vadite i raspoređujte po malo mase u svaku korpicu.Količina zavisi od veličine korpica , moje su za ovu priliku bile nešto veće te sam stavljala po dve pune kašičice.
Kad se desert rashladi i stegne poslužite ga samostalno ili u sklopu sa drugim sitnim kolačima.





Rolat sa smokvama




   Bogat spoj suvih smokava i oraha uz meku notu cimeta čini ovaj rolat pravim kolačem za zimska slavlja. Dekorativan, rustičnog izgleda, a po sastavu posan ima još jednu pozitivnu karakteristiku: brzo se pravi..

 Sastojci:
Za I deo:
150 g šećera
0.5 dl vode
500 g suvih smokava
80 g mlevenog posnog keksa
Za II deo:
100 g šećera
0.3 dl vode
50 g margarina
250 g mlevenih oraha
5 g cimeta

Priprema:
I deo:
1. Na mašini za mlevenje mesa sameljite suve smokve.
2. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa kuvajte do gustine sirupa. Sklonite sud sa vatre i umešajte mlevene smokve i mleveni posni keks.
3. Smesu rasporedite na komad providne folije , prekrijte je drugim , a potom prvo prstima a posle oklagijom rastanjite masu u pravougaonik.
II deo :
1. Prokuvajte vodu sa šećerom , dodajte margarin i kad se rastopi umešajte mlevene orahe i cimet.
2. Smesu rastanjite na isti način kao prethodnu.
Finalni postupak:
1. Skinite  folije postavljene od gore sa oba dela , podignite pomoću donje folije deo sa orasima i prebacite ga na deo sa smokvama.
2. Pređite lagano oklagijom preko da se slojevi slepe, te skinite gornju foliju ( koja je bila ispod dela sa orasima) i lagano, ali  čvrsto sve zajedno urolajte.
3. Kad se ohladi i stegne isecite poprečno kolač na okrugle šnite.










понедељак, 16. јануар 2017.

Čokoladna torta sa malinama






   Osnovu ove torte čini recept za Zoju ili Rabin tortu, kako je već ko zove , koji sam malčice  prepravila po svom ukusu i dodala maline u čokoladi da zaokružim doživljaj.



Sastojci:
Za kore:
250 g margarina
200 g šećera
7 jaja
100 g mlevenog keksa
200 g čokolade
Za fil :
7 jaja
200 g šećera
200 g čokolade
250 g margarina
200 g mlevenog keksa
i još :
250 g malina (zamrznutih)
150 g čokolade
250 g šlaga u prahu
3-4 dl kisele vode
prehrambene boje



Priprema:
Kore:
1.Izmiksajte margarin sa 100g šećera, a potom dodajte jedno po jedno žumance i nastavite sa miksanjem.Umešajte otopljenu i prohlađenu čokoladu i mleveni keks.
2. Posebno ulupajte belanca  u šam, dodajte preostalih 100 g šećera i umutite.Spojite lagano sa prethodnom masom.
3. Dobijenu smesu podelite na četiri jednaka dela, te svaki posebno rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugli kalup i pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 12-15 min. da dobijete četiri jednake kore.
Fil:
1. Umutitie žumanca sa polovinom šećera i skuvajte na pari.Kad počnu da se zgušnjavaju dodajte čokoladu i kuvajte još koji minut.
2. Ohlađen krem sjedinite sa umućenim margarinom, pa umešajte mleveni keks.
3. Posebno ulupajte belanca sa preostalim šećerom i špatulom lagano dodajte u krem.
Finalni postupak:
1. Maline ne odmrzavajte nego zaleđene uranjajte u rastopljenu čokoladu i ređajte na tacnu da se čokolada stegne.
2. Pripremiti šlag sa kiselom vodom.
3. Kore premazujte filom, pa slojem šlaga, ređajte čokoladirane maline i prekrijte ih šlagom.Slaganje završite korom.
4. Rashlađenu tortu možete po želji dekorisati šlagom , čokoladom ili fondanom.

Tortu na slikama pravila sam za 4.rođendan svog sina i gosti su bili oduševljeni ukusnom kombinacijom čoklade i malina a slavljenik naravno  Sneškom Belićem.





среда, 11. јануар 2017.

Snikers torta


 Nisam preterani ljubitelj kikirikija u slatkišima a ni fan snikers čokoladica, ali mi se ova torta veoma dopala.Pravila sam je za Božić i baš je prava zimska, bogata i "jaka".Recept za nju dobila sam od svoje fb drugarice Bojane Sakač  i prenosim ga uz malecne izmene nastale tokom pripreme.


 Sastojci:
Za kore:
15 belanaca
18 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna
3 kašike prezli
Za fil I:
400 g šećera
1 l mleka
4 pudinga ukusa karamele
250 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g mleka u prahu
300 g mlevenog pečenog kikirikija (neslanog)
Za fil II:
15 žumanaca
250 g šećera
250 g čokolade
250 g margarina
Za dekoraciju:
150 g šlaga u prahu
2.5 dl kisele vode
75 g čokolade

 Priprema:
Kore:
1. Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, zatim dodajte 6 kašika šećera i miksajte dok se šećer ne rastopi.Lagano umešajte 5 kašika mlevenih oraha, po 1 kašiku brašna i prezli.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh za tortu i pecite  u rerni zagrejanoj na 180 c oko 13-15 min.
3. Na isti način od preostalog materijala pripremite još dve kore.
Fil I:
1. U većoj šerpi karamelizujte 400 g šećera. Nalijte 8 dl mleka i kuvajte dok se karamel potpuno ne rastvori, a zatim sipajte sa preostalim mlekom pomešan prašak za puding i brzo mešajte žicom dok se ne zgusne.Ostavite da se hladi uz povremeno mešanje.
2. Posebno mikserom izradite margarin sa šećerom u prahu, dodajte mleko u prahu i još miksajte.Spojite sa ohlađenim pudingom, te na kraju umešajte mleveni kikiriki.
Fil II:
1. Na pari skuvajte žumanca umućena sa šećerom.Pred kraj kuvanja dodajte kockice čokolade da se rastope.
2. Ohlađen krem sastavite sa umućenim margarinom.
Finalni postupak:
1. Na prvu koru nanesite polovinu fila I, potom polovinu fila II i prekrijte drugom korom.Ponovite filovanje preostalim karamel i čokoladnim kremama i slaganje završite trećom korom.
2. Rashlađenu tortu dekorisala sam ovog puta šlagom pripremljenim sa kiselom vodom i rastopljenom čokoladom.
Torta može biti naravno i okrugla i dr.oblika, dekorisana po vašoj želji a dovoljno je čvrsta da se može prekriti fondanom .




понедељак, 09. јануар 2017.

Čokoladna torta s rumom



Kad poželite nešto baš čokoladno ova torta je pravi izbor za vas.Ako još volite i aromu ruma na pravom ste mestu.


Sastojci:
Za biskvit:
90 g putera
150 g šećera
9 jaja
150 g čokolade
90 g brašna
1 prašak za pecivo
3 kašike griza
Za fil I:
8 jaja
250 g šećera
200 g čokolade
aroma ruma po ukusu
250 g putera
Za fil II:
200 g šlaga u prahu
3 dl kisele vode
1 kašika kakaoa
2 kašike čokolade u prahu
Za preliv:
1.5 dl mleka
2 kašike čokolade u prahu
aroma ruma po ukusu
Za čokoladnu ogradicu:
150 g čokolade


Priprema:
Biskvit:
1. Rastopite i prohladite čokoladu.
2. Umutite puter sa šećerom, pa dodajte jedno po jedno žumance neprekidno muteći.Potom sipajte otopljenu čokoladu,a zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo i grizom i još jednom sve mikserom sjedinite.
3. Posebno ulupajte belanca u čvrst šam i spojite lagano sa prethodnom masom.
4. Pripremljenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugao kalup za tortu (fi 26cm) i pecite  u rerni zagrejanoj na 180 C oko 40 minuta.
5. Izvadite iz rerne i kalupa te ostavite da se sasvim ohladi.
Fil I:
1. U sudu na pari kuvajte jaja umućena sa šećerom.Pred kraj umešajte kockice čokolade i mešajte da se rastope.Dodajte aromu ruma po ukusu.
2. Ohlađen krem od jaja spojite sa umućenim puterom.
Fil II:
1. Šlag pripremite sa hladnom kiselom vodom, pa dodajte kakao i čokoladu u prahu i dobro izmešajte.
Preliv:
1. Malo zagrejte mleko pa umešajte  čokoladu u prahu i aromu ruma.
Finalni postupak:
1. Ohlađenu biskvitnu koru horizontalno presecite dva puta da biste dobili tri kore.
2. Prvu koru prelijte trećinom čokoladnog mleka s rumom, nanesite malo manje od polovine fila I i polovinu fila II.Prekrijte drugom korom i ponovite postupak filovanja.Stavite i treću koru, prelijte preostalim mlekom i premažite celu tortu ostatkom fila I.
3. Kad se torta lepo rashladi i stegne  dekorišite je filom II i čokoladnom ogradicom 
  po uputstvu koje možete naći ovde.



   Ova je tortica bila na poklon tako da nemam sliku preseka, čim je budem napravila za nas dodaću je.


недеља, 08. јануар 2017.

Bela nugat torta sa malinama


Dugo se premišljah da li i kako da započnem pisanje bloga i onda evo krenuh ovako odjednom, na brzinu, nekako nespremna a željna..
 Vetar u leđa dade mi ikona food blogera , naša divna Lana Belić, kojoj se divim odavno i kojoj sad dugujem i ogromnu zahvalnost, jer čovek ništa ne može sasvim sam , a i ne treba.
 Elem, zatekoh se sa nekoliko fotografija tortice koju sam pravila svojima za Božić i odlučih da recept za nju bude prvi na mom blogu.
 Mislim da postoje slični ali ne i ovakav  ..


Sastojci:

Za kore:
15 belanaca
15 kašika šećera
15 kašika mlevenih oraha
3 kašike brašna
Za fil I:
15 žumanaca
15 kašika šećera
250 g margarina
150 g bele čokolade
250 g mlevenih pečenih lešnika
Za fil II:
200 g šlaga u prahu
3 dl kisele vode
300 g smrznutih malina
Za glazuru;
250 g bele čokolade
2 dl kisele pavlake
Roze prehrambena boja
Za dekoraciju:
100 g šlaga u prahu
1.5 dl kisele vode
Roze i narandžasta prehrambena boja


Priprema:
Kore:
1. Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, dodajte 5 kašika šećera i miksajte dok se ne rastopi.Lagano umešajte 5 kašika mlevenih oraha i 1 kašiku brašna.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh  i pecite u rerni zagrejanoj na 180 C oko 15 minuta.
3. Postupak pripreme ponovite još dva puta kako bi dobili  ukupno tri kore.
Fil I:
1. Umutiite žumanca sa šećerom, prebacite ih u odgovarajući sud i kuvajte na pari dok se ne zgusnu.
2. Penasto umućen margarin spojite sa ohlađenim žumancima.
3. U krem umešajte rendanu belu čokoladu i mlevene pečene lešnike.
Finalni postupak:
1. Umutite šlag u prahu sa ledenom kiselom vodom.
2. Na prvu koru nanesite polovinu fila I, premažite slojem šlaga , pa poređajte polovinu zamrznutih malina (nije ih potrebno prethodno odmrznuti), a potom prekrijte još jednim slojem šlaga.
3. Stavite drugu koru, preostali fil I, šlag i maline i slaganje završiti trećom korom.
4. Ostavite tortu da se rashladi u frižideru preko noći.
5. Za glazuru rastopite belu čokoladu , umešajte kiselu pavlaku i boju po želji, te premažite gornju površinu .
6. Kad se glazura stegne dekorišite tortu preostalim umućenim šlagom.Možete ga obojiti prehrambenim bojama kao ja ovog puta , a i ne morate.

Mislim da je torta dovoljno čvrsta da bi se mogla staviti pod fondan.
U svakom slučaju  preporučujem da je isprobate i uverite se u raskoš ukusa koji nudi spoj lešnika, malina i bele čokolade.