среда, 29. март 2017.

Čokoladna jaffa torta









  Fenomenalna čokoladna torta sa jaffa  keksom dopašće se svima koji poput mene vole prave "jake" čokoladne torte sa osvežavajućom notom narandže . Recept sam sama iskombinovala jer nisam našla nijedan koji bi u potpunosti odgovarao mojim očekivanjima.


Sastojci:

Za kore:
6 jaja
6 kašika šećera
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
200 g čokolade
1 dl mleka
Za prelivanje kora:
2 dl soka od narandže
Za fil:
8 jaja
400 g šećera
300 g čokolade
250 g putera
125 g margarina
I još;
3 manje kutije jaffa keksa
Za dekoraciju:
150 g čokolade
1.5 dl slatke pavlake
100 g šlaga u prahu
Narandžasta prehrambena boja
2 dl mleka
Kandirana narandža


Priprema:






Kore:
1. Otopite čokoladu u sudu na pari .
2. Ulupajte belanca u šam i odložite.
3. Posebno umutite žumanca sa šećerom , dodajte otopljenu čokoladu i mleko pa izmiksajte.Umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.Na kraju spojite sa snegom od belanaca.
4. Dobijenu smesu podelite na tri dela i ispecite tri kore u rerni zagrejanoj na 180 °C.
Fil:
1. Izmiksajte cela jaja sa šećerom i kuvajte ih u sudu na pari uz često mešanje.Kad počnu da se zgušnjavaju dodajte čokoladu da se rastopi i sjedini.Sklonite sud sa vatre i ostavite da se ohladi.
2. Umutite omekšale puter i margarin te sastavite sa ohlađenim kremom.






Finalni postupak:
1. Na tacnu stavite prvu koru i poprskajte je sokom od narandže.Nanesite četvrtinu fila , poređajte jaffa keks čokoladnom stranom prema dole i premažite drugom četvrtinom krema.
2. Stavite drugu koru i nju poprskajte sokom te ponovite postupak filovanja.Slaganje završite trećom korom.
4. Kad se torta rashladi i stegne dekorišite je po želji.Ovog puta sam je premazala čokoladom rastopljenoj u slatkoj pavlaci i ukrasila u narandžasto obojenim šlagom i kandiranim narandžama.










Jednostavna karfiol čorba






  Najjednostavnija i najlepša čorbica za sva godišnja doba jer se sastoji od tri sastojka ( karfiol, šargarepa, maslinovo ulje) koja su nam u današnje vreme uvek dostupna.
Brzo se sprema, posna je, zdrava i preukusna.


Sastojci:


1 srednja glavica karfiola
4-6 šargarepa
3-4 kašike maslinovog ulja
1 kašičica soli
1/2 kašičice mešavine začina
Peršunov list







Priprema:

1. Šargarepu očistite i sitno narendajte.Karfiol iskidajte na što manje cvetiće.
2. Na maslinovom ulju dinstajte rendanu šargarepu dok ne omekne i oboji ulje.Na taj način će iskoristljivost vitamina A biti najveća jer je on rastvorljiv u ulju.
3. Nalijte 1.5 l vode i kad proključa ubacite karfiol.
4. Kuvajte sve zajedno još desetak minuta , začinite i poslužite.







недеља, 19. март 2017.

Ferero kuglice





   Kuglice ukusom najviše liče na originalne Ferrero Rosher samo su malo bolje.Pripremaju se veoma brzo, od svega nekoliko sastojaka i jedina im je mana što ne traju dugo osim ako ih baš dobro sakrijete.
   Postoji priličan broj recepata, al mi se ovaj najviše dopada, u sastavu nema margarina, ne koriste se oblande-kuglice koje brzo omeknu,  a mogu biti i posne ako se koriste posne napolitanke.


Sastojci:

Za kuglice:
100 g napolitanki sa ukusom lešnika
150 g seckanih pečenih lešnika
200 g nugat krema ( "nutella" ili neki sl.)
Za glazuru:
100 g čokolade
5 kašika ulja





Priprema:


1.  Pečene lešnike iseckajte ( u secku),a  napolitanke izdrobite rukama.
2. Dodajte nugat krem i sjedinite sve lagano prstima.Ostavite smesu u frižideru oko pola sata .
3. Uzimajte kašičicom po malo mase i oblikujte je u kuglicu.Kuglice ređajte na tacnu i ostavite ih na hladnom da se još malo stegnu.
4. U sudu na pari rastopite čokoladu sa uljem.Kuglice potapajte i vadite na rešetku da se višak čokolade slije i ocedi.
5. Kad čokoladni preliv očvrsne možete preostalom rastopljenom čokoladom dekorisati kuglice i poređati ih u papirne korpice za služenje.





субота, 18. март 2017.

Pizza kiflice







    Sve što ima prepoznatljiv pizza ukus kod nas prolazi sa odličnom ocenom, pa tako  i ove kiflice .Osim što su meke i preukusne, one se i jednostavno spremaju i uvek uspevaju.


Sastojci:


Za testo:
30 g svežeg kvasca
1 dl vode
2 dl mleka
1 kašičica šećera
100 g masti ( ili putera)
1 jaje
2 kašičice soli (ravne)
450 g brašna
Za nadev:
100 g šunke( domaće ili stišnjene u crevu)
100 g trapista
200 g kečapa
Za premaz:
1 jaje







Priprema:

1. Kvasac rastvorite sa kašičicom šećera u mlakoj vodi i ostavite da nadođe.
2. U činiju sipajte prosejano brašno,  i dodajte so,  jaje, mast (puter), mleko i nadošao kvasac.
3. Umesite testo, pa ga ostavite pokrivenog da udvostruči volumen.
4. U međuvremenu pripremite nadev: iseckajte šunku na komadiće, a trapist narendajte.
5. Testo podelite na tri dela, a potom jedan premesite i razvijte oklagijom u krug.Isecite ga na osam trouglova , te na svaki stavite po malo šunke i trapista i prelijte kečapom.
6. Zavijajte kiflice na uobičajen način - savijte krajeve ka unutra i rolajte od šireg dela ka užem.
Tako postupite i sa preostale dve jufke.





7. Oblikovane kiflice ređajte na papirom za pečenje postavljen pleh , ostavite ih da odmore dok se rerna zagreje na 200 °C, a potom ih premažite razmućenim jajetom i pecite 20-tak minuta.
8. Izvadite ih , pospite od gore preostalim sirom i išarajte kečapom , te vratite u rernu da se dopeku.


Preporučujem ih za svaku priliku, za doručak, večeru ili užinu, za nedeljna popodneva, za dečje rođendane i druga okupljanja.. jednostavno za sve.. ☺☺☺










четвртак, 16. март 2017.

Čoko oranž torta






  Kombinacija čokolade i narandže ne može da bude loša ,a ova je fenomenalna. Mek i sočan biskvit, čokoladni krem jaffa ukusa i jednostavnost pripreme aduti su ove delicije. Ako su vam se dopale čoko oranž bombice slobodno isprobajte i recept za ovu tortu.


Sastojci:

Za biskvit:
5 jaja
125 g šećera
125 g brašna
1 prašak za pecivo
50 g kakaoa
Za prelivanje kora:
2 dl soka od narandže
Za krem:
5 jaja
200 g šećera
200 g čokolade
Nekoliko kapi arome ruma
200 g putera
1 zamrznuta pomorandža
Za dekoraciju:
100 g čokolade
1.5 dl slatke pavlake
63 g putera
Kandirana pomorandža




 





Priprema:

Prethodnog dana stavite 1 srednju pomorandžu u zamrzivač da se zaledi.

Biskvit:

1. Umutite belanca u čvrst šam , dodajte šečer , a potom i jedno po jedno žumance i sve lepo izmiksajte. Na kraju ručno umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaoom.
2. Dobijenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen okrugli kalup za tortu (koristila sam fi 25cm, ali možete i manji ako želite višu tortu) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C oko 40 min.
3. Ispečen biskvit ostavite da se ohladi , pa ga presecite horizontalno na tri kore.

Krem:

1. Umutite cela jaja sa šećerom i kuvajte ih u sudu na pari dok ne počnu da se zgušnjavaju , a onda dodajte kockice čokolade i mešajte dok se ne rastope.Dodajte malo arome ruma i ostavite da se ohladi.
2. Penasto ulupajte puter i sastavite ga sa čokoladnim kremom.
3. Sitno narendajte zamrznutu narandžu i dodajte je filu, te lagano izmiksajte.

Finalni postupak:

1. Prvu koru poprskajte sokom od narandže, nanesite polovinu krema, poklopite drugom korom, pa i  nju prelijte sokom i premažite ostatkom fila.
2. Slaganje završite trećom korom , koju ćete poškropiti preostalim sokom.
3. Tortu rashladite , a zatim dekorišite po želji.
4. Ovog puta sam čokoladu i puter rastopila u slatkoj pavlaci, ostavila smesu da se ohladi na sobnoj temperaturi i njome premazala celu tortu.Ostatkom krema napunila sam poslastičarsku vreću i istisnula zvezdastim nastavkom ukrase na gornjoj površini. Na svaki sam stavila  komadić kandirane pomorandže.








среда, 15. март 2017.

Krompiruša pita





  Krompiruša je pita koju svako pravi na svoj način , a ovaj moj je  nastao kombinovanjem više recepata sve dok nisam postigla da se dopadne mojim kritički nastrojenim ukućanima.U ovoj konačnoj verziji pita sa krompirom je mom mužu  omiljena, a našoj deci prihvatljiva . Namenjena je ne preterano iskusnim domaćicama  koje bi ipak želele da zablistaju u oblasti koju su davno njihove majke i bake osvojile razvlačenjem domaćih kora preko stola.Ovde se ne traži takva veština a rezultat je više nego  zadovoljavajući.


Sastojci

500 g kora za pitu
2-3 srednje glavice crnog luka
1 kg krompira
1.5  dl ulja
2 ravne kašičice soli
biber po ukusu








Priprema:


1. Krompir skuvajte u ljusci, prohladite, oljuštite i isecite na kockice.
2. Na  1/2 dl ulja propržite sitno seckan crni luk, dodajte kockice krompira, posolite 1 kašičicom soli i pobiberite po ukusu.
3. Kore za pitu izbrojte i podelite sa dva ili tri u zavisnosti od toga koliko su debele.Tako ćete dobiti broj rolata( npr.ako imate 12 debljih kora delite sa dva i dobijate 6 ).Prve dve kore poprskajte uljem, stavite treću ( ili drugu ako su kore deblje) i rasporedite nadev, a potom zarolajte.
4. Tako nafilujte sve kore, a rolne ređajte u podmazan pravougaoni sud.
5. Isecite ih poprečno na parčad željene dužine, premažite preostalim uljem i pecite u rerni zagrejanoj na 200 °C oko 30 min. ili dok blago ne porumene.
6. U međuvrmenu prokuvajte 1.5 dl vode sa kašičicom soli (ravne) .Izvadite pitu iz rerne, prelijte je vrelom slanom vodom te vratite da se peče još 5-10 min.

 Napomena: Ako više volite možete umesto kuvanog koristiti sirov rendan krompir koji dodajete u pržen luk , kratko sve  prodinstate i dalje postupate po receptu.






уторак, 14. март 2017.

Proja ili projice







 Postoji mnogo recepata za proju iili tačnije projaru, ali neću preterati kad kažem da je ovaj najbolji.Pravila sam razne mrsne i posne verzije,  sa  zeljem,spanaćem, pečurkama, čvarcima, kobasicama i dr.dodacima i uvek se vraćala ovoj, provereno ukusnoj i izdašnoj, a jednostavnoj i brzoj vaarijanti.

Sastojci:

2 šoljice kukuruznog brašna ( belog ili žutog po želji)
1 šoljica kukuruznog griza / palente
3 šoljice pšeničnog brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 šoljice ulja
2 šoljice mleka
2 šoljice kisele vode
3 jajeta
300 g sira ( kravljeg starijeg, al možete po ukusu)

Napomena:
1 šoljica = 70 ml







Priprema:

1. U činiju sipajte kukuruzno brašno i kukuruzni griz, pšenicno brašno  sa praškom za pecivo, so i šećer, pa sve pomešajte.
2. Dodajte ulje, mleko, kiselu vodu i jaja, a potom sve žicom za mućenje dobro izmešajte da se sastojci sjedine.
3. Sir izgnječite viljuškom i umešajte u smesu.
4. Dobijenu masu rasporedite u podmazan i brašnom posut pravougaoni vatrostalni sud ili tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C dok ne porumeni ( oko 35-40 min.).
5. Ohlađenu proju isecite na kocke i služiite uz jogurt ili kako već volite.


Ako želite možete smesu razliti i u kalupe za mafine i ispeći  projice .Ova mera je dovoljna za 18 komada standardne veličine.



понедељак, 13. март 2017.

Potaž od bundeve i pirinča








    Prava čorbica za hladnije dane, blaga i okrepljujuća.Dodatak kima i pirinač čine je blagotvornom za digestivni trakt , a pošto je izmiksana u krem dopada se i probirljivoj deci.
    Van sezone može se pripremiti i od zamrznute bundeve.

Sastojci:

1 glavica crnog luka
3 kašike ulja
100g  pirinča

600 g bundeve
1 kašičica kima
1 kašičica soli
1 kašičica mešavine začina
Peršunov list





Priprema:

1. Bundevu očistite i iseckajte na kocke.
2. Na ulju propržite sitno seckan crni luk, pa dodajte kim i promešajte nekoliko puta da pusti svoje ulje.Potom dodajte opran pirinač i nalijte vodom (oko 1.5 l).
3. Kad proključa ubacite kocke bundeve i kuvajte dok ne omekša , a pirinač se raspadne.
4. Začinite solju i mešavinom začina, te izblendirajte.Na kraju pospite iseckanim peršunovim listom i služite.


 Potaž je po definiciji gusta čorba koja se dobija pasiranjem povrća ručnim mikserom.Ovako pripremljen može se služiti i za vreme posta, čak i kao samostalno jelo ukoliko u njega dodate kockice prepečenog hleba prilikom služenja.
 Ako želite grublju teksturu sa vidljivim sastojcima možete bundevu na kraju samo da izgnječite presom za pire.







уторак, 07. март 2017.

Evicini topli sendviči






  Ko ovo ne zna reći ćete, al  nisu ovo obični topli sendviči , ovo su ukusi koji me uvek vrate u osamdeset i neke godine prošloga veka.Setim se užurbane pripreme za proslavu mog desetog rođendana.Slavilo se tad skromno, po kućama, okupljali bi se drugari iz razreda u velikoj gostinskoj sobi dedine kuće, slušali bi kasete i smejali se glupostima. Kako smo uspevali da se zabavimo bez animatora sad ne mogu da se setim ,al ono što najviše pamtim je smeh.I ukus ovih sendviča.
 Te godine je u naš mali razred došao novi učenik i njegova se majka ubrzo sprijateljila sa mojom.  Za moj jubilarni rođendan otkrila je mami recept koji je ponela sa sobom iz Temerina kod Novog Sada.Spremale su ga njih dve zajedno, tetka Evica i moja mamica, raspoložene i vesele što će nečim novim oduševiti decu.Malo je reći da su u tome uspele.Sendviči su dugo bili hit na svim našim proslavama.
I ja ih i često pripremam svojoj deci , doduše za doručak ili večeru kad preostane starog hleba , i u njihovim zadovoljnim licima vidim svoje od pre mnogo godina.



Sastojci:

11-14 šnita starog hleba
1 jaje
prstohvat soli
biber po ukusu
peršunov list
3 kašike kisele pavlake
100 g trapista
100g stišnjene šunke
2 kašike mleka








Priprema:


1. Hleb isecite na šnite.
2. Narendajte krupno trapist, a salamu isecite na kockice.
3. Viljuškom  ulupajte jaje sa solju, pa dodajte kiselu pavlaku, trapist, salamu, peršunov list, biber po ukusu i sve lepo izmešajte.
4. Dolijte malo mleka da ne bude previše gusto (par kašika svega).
5. Pripremljenu masu kašikom rasporedite na parčad hleba i ređajte na papirom za pečenje postavljen pleh.
6. Pecite u rerni na 220 ° C oko 10 minuta.
Izvadite i služite.
Napomena: Često ih pečem u mikrotalasnoj jer  tad hleb nije tako hrskav a moja deca  više vole.da je mek.
Probajte na oba načina , pa odlučite koji vam više odgovara.







                                  

недеља, 05. март 2017.

Domaći fondan





       Pravilniji naziv bio bi dekor masa za oblaganje torti, ali se u svakodnevnoj upotrebi  odomaćio kao fondan te ću ga  tako pominjati.Većina vas je videla kako izgleda , mnoge od vas ga koriste u radu, a neke od vas su ga već pravile u kućnim uslovima.
       Recepti za home made fondan postoje  na internetu i koriste se u praksi.Najpopularniji su Minjin recept, fondan sa medom i fondan sa sokom. Recept po kom ga ja pravim je  modifikovan Minjin , a dobila sam ga od jedne divne žene i velike majstorice Branke Milenković .
       Tokom proteklih par godina isprobala sam neke od kupovnih gotovih dekor masa , nekima sam bila više ,a nekima manje zadovoljna, ali sam uglavnom fondan za svoje torte sama "mesila".Najviše zato jer volim da "hemijam" i  da vidim kako se iz nekoliko sastojaka stvara nova materija, a volim i da znam od čega se sastoji ono što jedemo , iako  većina nas ipak fondan ostavlja na tanjiru.Ni razlika u ceni domaćeg i kupovnog fondan nije zanemarljiva, tako da vam toplo preporučujem da probate i vi i to baš po ovom receptu koji vam garantuje uspeh ako ga pažljivo sledite.



Sastojci:

15g želatina + 60 ml hladne vode
125 g fruktoze ili dekstroze  + 20 ml vode
15 ml jestivog glicerina

Prehrambene boje
Aroma vanile po želji
800 g šećera u prahu
1 kašičica CMC a
Biljna mast

Napomena:
Želatin koristim svinjski mada može i goveđi, agar-agar ne preporučujem.
Svejedno je da li ćete staviti fruktozu ili dekstrozu ili mešavinu.
Glicerin kupujte isključivo sa deklaracijom o jestivosti , dakle ne onaj za spoljnu upotrebu.
Boje prehrambene mogu biti u vidu praha ili gela.
Šećer u prahu treba da je što sitnije mleven.
CMC je skraćenica za jedinjenje karboksi-metil-celulozu,poznat je i kao celulozna guma, potpuno je prirodna supstanca i dodaje se u cilju povećanja elastičnosti.
Od kvaliteta svih sastojaka zavisiće i kvalitet krajnjeg proizvoda tj. vašeg fondana.







Priprema:

1. Fino mleveni šećer prosejte.Polovinu sipajte u čistu suvu posudu i u tu polovinu umešajte kašičicu CMCa.
2. Želatin prelijte sa 60 ml hladne vode i ostavite ga da nabubri.
3. U šerpicu sipajte 125 g fruktoze i /ili dekstroze i 20 ml vode te zagrevajte do ključanja. Kad provri sačekajte da se pena spusti (što je otprilike za minut) i dodajte 15 ml glicerina.
4. Sklonite sud sa vatre, stavite prvo boju i  par kapi arome vanile (po želji) , pa  nabubreli želatin i mešajte dok se ne rastopi.Odmah sipajte u sud sa šećerom i miksajte najvećom brzinom.
5. Postepeno dodajte preostali šećer u prahu neprestano muteći mikserom i koristeći spiralne nastavke ili tzv. "T" nastavak.
Najčešće ne potrošim baš svu količinu šećera, bolje je staviti manje jer se može dodati naknadno. Gotov fondan je nalik gustoj kremi.
6.Uzmite jednu najlon kesu od 3kg, premažite je iznutra tanko biljnom mašću pa u nju špatulom ili većom kašikom stavljajte umućenu masu.Istisnite suvišan vazduh i smestite je u plastičnu posudu sa poklopcem.
Tako pripremljen fondan treba da odstoji minimum 24h do upotrebe.
7. Izvadite ga potom iz kese, a podlogu kao i ruke premažite biljnom mašću .
Odstojali fondan će biti u obliku čvrste mase poput testa.Premesite ga namašćenim rukama da izbacite zaostali vazduh, pa rastanjite oklagijom.
Prebacite ga preko pripremljene torte i dalje postupajte kao što bi i sa svakom drugom dekor masom.
Napomena: U pripremi i radu sa ovim fondanom ne koristim gustin odnosno jestivi skrob nego isključivo biljnu mast.Prema mom iskustvu tako se lakše radi, fondan se ne lepi , ne mrvi i ne raspada.




Puno uspeha i uživanje u radu želim vam od srca!