субота, 13. јануар 2018.

Čokoladna torta sa kafom











 Diskretna aroma kafe pojačava ukus čokolade i daje posebnu notu ovoj torti. Recept za fil dobila sam od Nataše Protić, samo sam mu dodala nes kafu i ukombinovala ga sa korama od Vermut torte (recept ,  neznatno ovde) modifikovanim i prelivenim kuvanom kafom.
 Ovaj preukusan krem možete uklopiti i sa drugim korama od belenaca i isprobavati kombinacije po želji. Sasvim sam uverena da ni sa jednom ne možete pogrešiti.
 NAPOMENA: Neka vas ne buni količina jaja i masnoće u receptu jer je ovo jedna "jača" torta nalik Reformi , a prilično je velika i izdašna , pa prepolovite mere ako ćete manju (recimo za okrugli kalup  fi 25 cm).



Priprema kora



Sastojci:
Za kore:
20 belanaca
20 kašika šećera
12 kašika mlevenog keksa
8 kašika prezli
8 kašika kakaoa
4 kašike brašna (ravne)
Za preliv:
1.5 dl skuvane nes kafe
Za fil:
20 žumanaca
20 kašika šećera
500 g margarina /putera ( prema navici)
400 g čokolade
1 kašičica nes kafe ( ili po ukusu)
1/2 l slatke pavlake
Za dekoraciju:
4 dl slatke pavlake
1 kašičica kakaoa



Kuvanje fila na pari



Priprema:
Kore:
1. Ulupajte 5 belanaca u čvrst šam, pa dodajte 5 kašika šečera i miksajte dok se ne rastvori. Dodajte potom 3 kašike mlevenog keksa, 2 kašike prezli, 2 kašike kakaoa i 1 kašiku brašna , te lagano promešajte.
2. Dobijenu smesu sipajte u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh (moj je 22x32 cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C oko 15 -20 min.
3. Postupak ponovite još tri puta i pripremite na opisan način ukupno četiri kore.



Miksanje ohlađenog krema  sa slatkom pavlakom


Fil:
1. Umutite žumanca sa šećerom da posvetle.
2. U sudu na pari rastopite margarin/ puter , pa dodajte umućena žumanca i kuvajte uz mešanje dok se masa ne zgusne.
3. Dodajte kockice čokolade da se rastope , zatim i kafu po ukusu i ostavite da se hladi.
4. Ohlađen krem izradite mikserom. Posebno ulupajte slatku pavlaku , dodajte je kremu i sve zajedno izmiksajte.




Prelivanje i filovaje kora


Finalni postupak:
1. Skuvajte nes kafu i ohladite.
2. Svaku koru prvo poprskajete kafom pa premažite filom i slažite jednu na drugu.
3. Slaganje torta završite četrtom korom.
4. Rashlađenu tortu dekorišite umućenom slatkom pavlakom u koju ste dodali kakao.
NAPOMENA: Tortu po želji možete dekorisati i čokoladom, a dovoljno je čvrsta i za prekrivanje dekor masom (fondanom).














8 коментара:

  1. Kakav ukus fila bude? Oseti li se mnogo masnoća? Hvala ☺

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne,ne oseti se.Pravila sam je juče i fantastična je.Samo sam u fil dodala malo više nes kafe,jer mi tako volimo.

      Избриши
    2. Masnoće nema previše u odnosu na količinu fila..

      Избриши
    3. Аутор је уклонио коментар.

      Избриши
  2. Da li je nes kafa obična,bez mleka,ili kao one 3 u 1?

    ОдговориИзбриши