субота, 20. јануар 2018.

Jaffa jelkice
















 Ako želite da zadivite svoje goste neobičnim izgledom kolačića, a volite jaffa šmek pažljivo pratite uputstvo napisano u pripremi. Nemojte se obeshrabriti ako vam u prvi mah deluje komplikovano jer zaista nije.
 A ako baš i ne želite da pravite  jelkice možete samo nafilovati jedno celo pakovanje većih oblandi duplom merom fila i imaćete svakako brz i jednako ukusan POSNI desert.
 A  ako ste baš pravi ljubitelj jaffa ukusa isprobajte i  recepte za Oranž rozen štangle, Oranž bombice i Čoko oranž tortu.



Priprema fila


Sastojci:
2 i 1/2  lista veće oblande (27x37 cm)
Za fil:
1/2 smrznute narandže (manje)
1 dl vode
200 g šećera
100 g čokolade
125 g margarina
1 kašika kakaoa
75 g mlevenih oraha
100 g mlevenog keksa ( posnog ako želite posan kolač)



Filovanje oblandi do stavljanja u zamrzivač



Priprema:
1. Dan ranije stavite jednu manju narandžu u zamrzivač.
2. U šerpicu s vodom staavite šećer, čokoladu i margarin i mešajte dok se ne rastope.
3. Umešajte  kakao, mlevene orahe i mleveni keks , pa ostavite smesu da se malo prohladi.
4. U međuvremenu sitno narendajte  polovinu zamrznute narandže i dodajte masi.
5. Tri lista oblande presecite na pola po dužoj strani. Jednu polovinu jedne oblande sklonite , to je višak.
6. Filujte rupičaste strane oblandi i ređajte četiri polovine jednu na drugu. Završite petom polovinom okrenutom glatkom stranom prema dole. Nemojte da potrošite sav fil nego ostavite par kašika za kasnije.
7. Složenu oblandu isecite na četiri lente širine oko 6.5 cm , pa svaku drugu premažite sa po malo fila i spojite po dve ( stavite jednu na drugu), uvijte ih u providnu foliju i stavite u zamrzivač na pola sata.





Od četvorostrane do trostrane prizme ☺ 



8. Izvadite jedan složeni kvadar, postavite ga uspravno na radnu površinu , pa ga oštrim nožem prepolovite po dijagonali od gore do dole.
9. Rasečene strane premažite tanko filom te ih spojite  ponovo ali tako što ćete deo u desnoj ruci zarotirati prema dole u smeru suprotnom kretanju kazaljke na satu. Znaćete da ste okrenuli kako treba kad presek bude u obliku trougla.
10. Postupak ponovite i sa drugim kvadrom, a potom kolač ostavite da se rashladi.
11. Sutradan ga isecite poprečno na tanje šnite.
NAPOMENA: Ako želite da nafilujete celo pakovanje velikih oblandi napravite duplu količinu fila.




























Нема коментара:

Постави коментар