понедељак, 22. јануар 2018.

Karamel lešnik praline

 












 Praline vole skoro svi, al većini nas se ipak ne mili da nekoliko puta premazuje kalupe čokladom, stavlja ih u frižider i vadi iz njega i to je jedna od prednosti ovog recepta. Pronašla sam ga ovde i neizmenjenog pravila puno puta jer je postupak manje pipav i jer su veoma ukusne. Zahvaljujem se dragoj Slađani Šćekić u svoje i ime svoje dece koja ih obožavaju.
 Izvorno jesu posne, a ako preferirate puter možete ga koristiti umesto margarina.



Priprema punjenja





Sastojci:
200 g crne čokolade
100 g bele čokolade
6 kašika ulja
Prehrambena boja po želji  ( koristim obične u gelu)
Za punjenje:
5 kašika šećera
2 kašike vode
50 g margarina/putera
100 g mlevenog lešnika
NAPOMENA: Možete koristitti i samo crnu ili samo belu čokoladu po ukusu.




Punjenje kalupa za praline 



Priprema:
1. U posebnim posudama na pari rastopite crnu sa 4 kašike, a belu čokoladu sa 2 kašike ulja. Možete  deo rastopljene bele čokolade obojiti prehrambenim bojama.
2. Sipajte šećer u šerpu, te ga lagano rastopite u karamel. Dodajte vodu, a zatim  margarin/puter i mešajte dok se ne sjedine. Sklonite sud sa vatre i umešajte mlevene lešnike.
3. Od prohlađene mase oblikujte male kuglice.
4. U svaki otvor silikonskih kalupa za praline stavite po kašičicu otopljene čokolade, pa kalupe stavite na hladno da se čokolada stegne, a potom u svaki staviti po jednu kuglicu punjenja.
5. Zalijte od gore čokoladom do vrha i ostavite da se sasvim ohlade i stegnu. Izvadite i služite. 














3 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...