среда, 21. фебруар 2018.

Keks sa anisom kao macarons












 Praveći ove kekse po receptu ovde bejah malo razočarana što nisu zaličili na omiljene mi macaronse, a viđala sam ih baš takve u nekim nemačkim kulinarskim časopisima. Nisam odustala i posle nekoliko neuspelih pokušaja variranja odnosa sastojaka i koraka pripreme postigla sam eto da osim nesporno interesantnog i osobenog ukusa ovi germanski keksići steknu i šarm francuskih suseda.
Ako vam se dopada ova ideja sledite samo napisana uputstva i uživajte u svojim macaronsima od celih jaja..





Pre pečenja


Sastojci:
2 jajeta
150 (175)g šećera
1 kašičica mlevenog anisa
150 (175)g brašna
Na vrh noža praška za pecivo
NAPOMENA: Ako su jaja manja stavljate prvu meru šećera i brašna. Mere u zagradi odnose se na veća jaja.


Posle pečenja


Priprema:
1. Veoma je bitno da su jaja sobne temperature.
2. Umutite ih sa šećerom da posvetle i uvećaju volumen.
3. Potom dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i anis i ponovo sve izmiksajte.
4. Dobijenom smesom napunite poslastičarsku vreću i nastavkom okruglog otvora istiskujte gomilice na podmazan i brašnom posut pleh ( ili na silikon po želji).
NAPOMENA: Na papiru za pečenje ne uspeva da im se stvori karkateristično "stopalo".
5. Tresnite plehom nekoliko puta o sto da izađe vazduh i malo se spljošte, te ih ostavite da stoje na sobnoj temperaturi nekoliko sati ( može i preko noći) dok im se ne stvori kožica. Budite strpljivi i tek kad pod prstom osetite da se ne lepe znajte da su spremni za sledeći korak.
6. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 150 °C 20-25 minuta.







7. Izvadite pleh i tek kad se ohlade pažljivo ih odvojite od podloge.
Keksi se mogu dugo čuvati zatvoreni u limenim kutijama i grickati po želji uz topao čaj.













Нема коментара:

Постави коментар