уторак, 20. фебруар 2018.

Doboš rolat














 Volite Doboš tortu, al vas mrzi da pečete mnogo kora, a tek što vas glazura od karamelisanog šećeera  prestravljuje svojom ćudljivošću? U tom slučaju je ovaj rolat kao poručen za vas -  bez komplikacija do identičnog ukusa u samo malko drugačijem izdanju.
 Probajte i uverite se sami..




Priprema fila


Sastojci:
Za koru:
6 jaja
180 g šećera
120 g brašna
1/2 praška za pecivo
Za fil:
4 jajeta
250 g šećera
200 g čokolade
1 vanilin šećer
180 g putera
Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja




Priprema kora


Priprema:
Fil:
1. Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom , pa ih kuvajte u sudu na pari uz stalno mešanje dok se ne zgusnu u sos ( ili u MT prema uputstvu ovde). Pred kraj dodajte čokoladu da se rastopi.
2. Ostavite da se ohladi, pa spojite krem od jaja sa ulupanim puterom.
Kora:
1. Umutite belanca u šam, dodajte postepeno šećer i miksajte. Potom dodajte žumanca i na kraju ručno umešajte brašno sa praškom za pecivo.
2. Pleh za doboš tortu ili poleđinu običnog pravougaonog pleha podmažite i pospite brašnom. Sipajte par kutlača smese , velikim nožem ili špatulom rasporedite ravnomerno po celoj površini i pecite u rerni zagrejanoj na 180 ° C dok ne porumeni ( oko 8-12 min.).
3. Odvojite pečen biskvit od pleha i prekrijte čistom kuhinjskom krpom. Na isti način pripremite još tri takve iste kore.
NAPOMENA: Pekla sam u plehu dimenzija 25x35 cm i od ove količine dobila četiri korice.Mere prilagodite veličini svog pleha.




Filovanje i rolanje


Finalni postupak:
1. Stavite po dve kore jednu uz drugu kraćom stranicom. Nanesite polovinu fila i premažite obe.
2. Rolajte počev od jednog kraja prve kore do drugog kraja druge kore sve zajedno ( kao na slici).
3. Postupak filovanja ponovite još jednom od preostalog materijala. Ukupno ćete dobiti dva rolata.
NAPOMENA: Meni se više dopalo ovako, a vi ako želite možete i  urolati u jedan veći rolat sve  četiri kore.
4. Rastopite čokoladu sa uljem i prelijte rolate. Glazuru možete potpuno izostaviti ili  samo prošarati rastopljenom čokoladom po želji.












Нема коментара:

Постави коментар