уторак, 27. фебруар 2018.

Lemon curd - krem od limuna














 Lemon curd ili krema od limuna je kod nas još nedovoljno poznata, a u svetu veoma popularna i često se koristi i u pripremi drugih poslastica. Odlična je  kao fil za rolate i dr.kolače, za nadevanje palačinki, keksa, kroasana, macaronsa, za dekoraciju cupcakesa ( u kombinaciji sa slatkom pavlakom)..
 U osnovi je to krema od žumanaca/celih jaja, limunovog soka, šećera i putera i sprema se brzo i jednostavno, ali je recepata za nju stvarno mnogo. Sve su u stvari varijacija na temu, a ja sam od tog mnoštva iskombinovala ovu verziju jer mi je delovala najskladnije i nekako zaokruženo i nisam se pokajala.




Priprema I deo

Sastojci:
3 limuna
225 g šećera
120 putera
3 jajeta



Priprema II deo

Priprema:
1. Narendajte sitno koricu od jednog dobro opranog limuna. Iscedite sok od sva tri limuna, dodajte šećer i puter i zagrevajte u sudu nad parom dok se ne rastope.
2. posebno izmiksajte jaja i sipajte u toplu ( al ne vrelu) smesu. Mešajte žicom dok se masa ne zgusne u sos.
3. Sklonite sa vatre i sipajte u čiste tegle. Poklopite i kad se ohladi držite do upotrebe na hladnom mestu.
U frižideru  je rok trajanja par nedelja. Teoretski, kod nas mnoooogo kraće.☺















2 коментара: