уторак, 27. фебруар 2018.

Lemon curd - krem od limuna














 Lemon curd ili krema od limuna je kod nas još nedovoljno poznata, a u svetu veoma popularna i često se koristi i u pripremi drugih poslastica. Odlična je  kao fil za rolate i dr.kolače, za nadevanje palačinki, keksa, kroasana, macaronsa, za dekoraciju cupcakesa ( u kombinaciji sa slatkom pavlakom)..
 U osnovi je to krema od žumanaca/celih jaja, limunovog soka, šećera i putera i sprema se brzo i jednostavno, ali je recepata za nju stvarno mnogo. Sve su u stvari varijacija na temu, a ja sam od tog mnoštva iskombinovala ovu verziju jer mi je delovala najskladnije i nekako zaokruženo i nisam se pokajala.




Priprema I deo

Sastojci:
3 limuna
225 g šećera
120 putera
3 jajeta



Priprema II deo

Priprema:
1. Narendajte sitno koricu od jednog dobro opranog limuna. Iscedite sok od sva tri limuna, dodajte šećer i puter i zagrevajte u sudu nad parom dok se ne rastope.
2. posebno izmiksajte jaja i sipajte u toplu ( al ne vrelu) smesu. Mešajte žicom dok se masa ne zgusne u sos.
3. Sklonite sa vatre i sipajte u čiste tegle. Poklopite i kad se ohladi držite do upotrebe na hladnom mestu.
U frižideru  je rok trajanja par nedelja. Teoretski, kod nas mnoooogo kraće.☺















4 коментара:

  1. I ja pravim krem od limuna redovno i ima yaista svestranu upotrebu i veoma je ukusan

    ОдговориИзбриши
  2. pozdrav! punila bih mini pavlove sa ovom kremom pa me zanima za koliko otprilike košarica bi bilo kreme od ovih sastojaka? hvala

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav!Nisam basš najsigurnija, al verujem da je ova količina sigurno dovoljna za pola mere mini Pavlovih. Broj zavisi i od veličine, a i koliko ih napunite.

      Избриши