субота, 24. фебруар 2018.

Moskva šnit















  Recepata za Moskva šnit ima baš mnogo i skoro svaki pretenduje da je original il bar najvernija aproksimacija njemu. Ovaj pred vama nema tih pretenzija, ali će torta koju budete napravili sledeći ga biti dostojna i renomiranih hotela. Recept mi je dala vrsna majstorica u pravljenju poslastica Ljudmila Gabrišova, a  ja sam ga isprobala i toplo vam ga preporučujem.



Priprema kore


Sastojci:
150 g višanja ( iz kompota ili prokuvanih sa malo šećera)
1/2 manje konzerve ananasa
75 g seckanih pečenih lešnika
Za kore:
10 belanaca
10 kašika šećera
10 kašika mlevenih oraha
2 kašike griza
2 kašike prezli
2 kašike brašna
Za fil I:
10 žumanaca
1 jaje
12 kašika šećera
250 g putera
Za fil II:
150 g šlaga u prahu
1.5 dl vode
2 dl kisele pavlake
Za dekoraciju:
100 g šlaga u prahu
1 dl kisele vode




Priprema filova



Priprema:
Kore:
1. Umutite 5 belanaca u čvrst šam, dodajte 5 kašika šećera i miksajte dok se ne rastvori. Umešajte lagano 5 kašika mlevenih oraha i po jednu kašiku griza, prezli i brašna.
2. Pripremljenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen pravougaoni pleh ( moj je bio 22x32 cm) i pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C 15-18 minuta.
3. Na isti način pripremite od preostalog materijala još jednu koru.
4. Ohlađene kore presecite vertikalno na pola tako da dobijete četiri jednake šnite.
Fil I:
1. Žumanca i celo jaje umutite sa šećerom, te ih skuvajte u sudu na pari ili u MT (po uputstvu ovde).
2. Ohlađen krem sastavite sa umućenim puterom.
Fil II:
1. Šlag pripremite sa vodom, pa dodajte kiselu pavlaku i kratko izmiksajte.



Filovanje i slaganje torte




Finalni postupak:
1. Višnje i ananas dobro ocedite od tečnosti. Svaku koru izbockajte i prelivajte sokom od voća ( ja sam koristila od ananasa jer bi višnje obojile presek).
2. Na prvu koru nanesite trećinu fila I, rasporedite dve trećine višanja, pospite seckanim lešnicima i premažite trećinom fila II.
3. Pekrijte drugom korom. Nju premažite trećinom žutog krema, rasporedite 2/3 ananasa, seckane lešnike i trećinu šlaga sa pavlakom.
4. Na treću koru stavite preostali fil II, potom ostatak višanja, ananasa, lešnika i fila II. Slaganje završite četvrtom korom.
5. Rashlađenu tortu dekorišite umućenim šlagom.












Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...