субота, 17. фебруар 2018.

Štrudla sa sirom













Kad se rodiš u Banatu nedeljom ti je obavezna domaća supa, pa rinflajša i sosa i sve po redu. Al pre svega štrudla sa sirom. To je predjelo  nama bilo glavno i toliko bi se najeli da smo posle njega mogli samo malo supice posrkati i ni zalogaja više. Tu bi moja majka svaki put bivala iznova razočarana jer kome je ona celo pre podne kuvala. A mi bi se kao debeli mačori izvinjavali i pravdali i obećavali da ćemo nastaviti s ručkom kasnije sigurno.
 Mamina štrudla je bila i ostala neprevaziđena i decenijama posle. Mama mi je bila dala svoj recept, a  probala sam i mnoge druge iz gurmanskih časopisa i kasnije sa interneta. I bile su to dobre štrudle, ukusne i meke. Al svakoj je falio taj neki sastojak da bi bila baš prava. Godine su prošle i tek sad mu  znam ime: mama.
 Svojoj deci spremam ponekad štrudlu za koji recept nađoh ovde, znam da to nije baš ona,  al nam se ipak od svih najviše dopada jer miriše na onu nekadašnju nedeljsku.
 Nešto sam u sastavu vremenom malčice izmenila, pa tačan prepis kako je radim upravo sledi.




Priprema testa


Sastojci:
Za testo :
40 g kvasca
1 kašika šećera
2 dl mleka
1 jaje
1 kašičica soli
600 g brašna
150 g margarina/putera
Za nadev:
400 g sira
4 jajeta
6 kašika griza
Za premaz:
1 jaje
Za posipanje:
susam



Nadevanje i oblikovanje štrudle


Priprema:
1. Nadev spremite tako što razmutite jaja, pa umešajte izgnječen sir i griz.
2. Kvasac rastvorite u 1.5 dl mlake vode sa kašikom šećera i ostavite da se aktivira.
3. U posudu sipajte veći deo pripremljene količine brašna , pa dodajte so, jaje, mleko i kvasac te umesite testo uz dodavanje preostalog brašna po potrebi.
4. Testo odmah razvijte oklagijom u pravougaonik, pa narendajte hladan margarin/puter, a potom zarolajte. Dobijeni rolat podelite na četiri jednaka dela.
5. Uzmite jedan deo i razvaljajte ga tanko, premažite četvrtinom nadeva od sira i uvijte.Postupak ponovite i sa ostatkom testa tako da dobijete četiri štrudle.



Pre i posle pečenja


6. Nakon što odmore pola sata do sat u tepsiji, premažite štrudle razmućenim jajetom i pospite susamom.
7. Pecite ih u rerni zagrejanoj na 180 ° C dok lepo ne porumene (oko 35 min).
NAPOMENA: Sačekajte da se ohladi i onda navalite da vas ne zaboli tiba od vrućeg testa.. ☺












Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...