уторак, 06. фебруар 2018.

Tiramisu - desert u čaši ili torta












 Recepata za Tiramisu ima dosta i mnogi od njih pretenduju da su onaj baš "pravi", najoriginalniji, italijanski. U većini se naravno pri izradi kreme koristi mascarpone kao apsolutni dokaz autentičnosti, potom žumanca, "živa" ili termički obrađena, i slatka pavlaka, mlečna il biljna. Belanca su uglavnom višak mada postoje i verzije gde se ona dodaju na kraju, umućena u šam. Obavezne su još i piškote i kafa u koju se umaču, kao i kakao kojim se posipa poslastica od gore.
  Uglavnom nema tu neke velike greške i sve bude fino , al mascarpone bude ipak malo skup i ostaje pitanje - šta sa belancima? Ili je problem što su termički neobrađena potencijalno opasna (verovatnoća da je Salmonella u njima je mala al ipak postoji) il što ćemo ih baciti  il što ćemo tražeći recepte da još nešto napravimo od njih dodatno sebi zakomplikovati život..☺
  I u traganju za rešenjem naleteh  na  sajtu  Minjina kuhinjica na recept u kom se za krem cela jaja kuvaju na pari, a umesto mascarponea se stavlja kisela pavlaka. Isprobah ga i mnogo mi se dopao taj lagan, a opet pun ukus te vam ga uz male modifikacije  predstavljam u dva izdanja - kao desert u čaši i kao tortu.




Priprema krema



Sastojci:
1 veće pakovanje bebi piškota
Za nes napitak:
1 dl mleka
1 kašičica neskvika ili čokolade u prahu ( i još 1 -3 kašike za posipanje)
1 kašičica nes kafe
Za krem:
4 jajeta
200 g šećera
1 vanilin šećer
1.75 dl slatke pavlake
350 g  kisele pavlake



Priprema deserta u čaši




Priprema:
Nes napitak:
1. Prokuvanim decilitrom vode prelijte kašičicu nes kafe. Umešajte kašičicu neskvika i mleko.
Krema:
1. Ulupajte jaja sa šećerom i vanilin šećerom i skuvajte ih u sudu na pari ( ili u MT po uputstvu ovde). Kad se zgusnu u sos ostavite ih da se sasvim ohlade.
2. Umutite slatku pavlaku i sjedinite je sa kremom od jaja miksajući na srednjoj brzini.
3. Lagano umešajte kiselu pavlaku pazeći da smesa ostane vazdušasta.
Finalni postupak:
Desert u čaši:
1. Na dno svake čaše stavite po kašiku-dve krema, pospite neskvikom i poređajte piškote prethodno provučene kroz pripremljeni nes napitak pa izlomljene na manje komade.
2. Prekrijte kremom, pospite neskvikom, poređajte red piškota i završite slojem krema.
3. Desert rashladite, pa dekorišite neskvik ili kakao prahom i piškotama.
NAPOMENA: Ova mera je meni bila dovoljna za šest čaša zapremine 2.5 dl.




Priprema torte




Torta:
1. Na tacnu ređajte piškote uronjene prethodno u pripremljeni nes napitak.Premažite trećinom krema, pa opet poređajte piškote, nanesite krem, piškote i završite slojem krema.
2. Rashlađenu tortu pospite od gore neskvik ili kakao prahom po ukusu , a možete je prethodno dekorisati umućenim šlgom ili slatkom pavlakom po želji.
NAPOMENA: Za ovu tortu u kalupu dimenzija 21x31cm pravim duplu meru krema i nes napitka i  iskoristim malo više od pet malih pakovanja bebi piškota.
Probajte i obavezno javite kako vam se dopalo..






















Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...