четвртак, 08. март 2018.

Egipatska torta













 Zašto se ova torta sa koricama od belanaca i oraha, vanila kremom i grilijašom zove egipatska ne mogu da dokučim, al mogu da tvrdim da bi se sigurno dopala svima , pa i Egipćanima. Grilijaš ili grilijaž je mleveni karamel sa orašastim plodovima, najčešće lešnicima ili orasima, i on daje tu posebnu notu ovoj nežnoj lepotici.
 Pravila sam je bila sebi za rođendan i za slikanje je bio ostao jedva delić .





Priprema grilijaša


Sastojci:
Za kore:
18 belanaca
18 kašika šećera
3 kašike brašna (vrhom pune)
150 g mlevenih oraha
Za fil I:
18 žumanaca
200 g šećera
2 vanilin šećera
4 kašike gustina
1/2 l mleka
200 g putera
200 g šećera u prahu
Za fil II:
300 g šlaga u prahu
4 dl kisele vode
(ili 4-5 dl slatke pavlake ako više volite)
Za grilijaš:
100 g lešnika
150 g šećera



Priprema kora i filova


Priprema:
Grilijaš:
1. U šerpi na tihoj vatri rastopite šećer u karamel, pa dodajte lešnike, promešajte i istresite na nauljenu tacnu.
2. Kad se ohladi izlomite, te komade potom usitnite u secku.
Kore:
1. Ulupajte 6 belanaca u čvrst šam, dodajte 6 kašika šećera i miksajte dok se ne rastvori. Umešajte ručno jednu kašiku brašna i 50 g mlevenih oraha.
2. Pripremljenu smesu rasporedite u papirom za pečenje postavljen kalup za tortu ( fi 26-28 cm) i pecite u rerni na 180 ° C 15-20 min.
3. Na isti način od preostalog materijal pripremite još dve takve kore.
NAPOMENA: Tortu na fotografijama pravila sam od pola mere u kalupu fi 18 cm.
Fil I:
1. Umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte gustin i mleko, pa lagano izmešajte žicom.
Kuvajte u sudu na pari ili u mikrotalasnoj dok se ne zgusne.
NAPOMENA: Ako vam je lakše možete i u šerpi sa debljim dnom uz stalno mešanje.
2. Izradite puter sa šećerom u prahu, te ga sastavite sa ohlađenim kremom.





Finalni postupak




Finalni postupak:
1. Šlag u prahu umutite sa hladnom kiselom vodom ili ako više volite ulupajte slatku pavlaku.
2. Na koru nanesite polovinu fila I, pa sloj šlaga, te pospite polovinom pripremljenog grilijaša.
NAPOMENA: Na fotografijama pripreme vidi se da sam grilijašem posipala i sam fil I,  ali se verovatno zbog mleka u sastavu karamel malo topio vremenom, pa ako želite  deo grilijaša možete da umešate u fil II (šlag), a delom ga pospite od gore.
3. Poklopite drugom korom, ponovite postupak filovanja i završite trećom korom.
4. Rashlađenu tortu dekorišite po želji umućenim šlagom, a dovoljno je čvrsta i za prekrivanje dekor asom ("fondanom").
NAPOMENA: Tortu sa fotografije sam premazala žutim šlagom, pa prelila belom čokoladom rastopljenom sa uljem i gel bojom i ukrasila ružom od gum paste, puslicama i marshmallow bonbonama.













2 коментара: