среда, 14. март 2018.

Keks krem kao podloga za fondan













 Mnogi od vas su čuli ili već koriste ovu kremu , al zbog vas koji niste baš upućeni keks krema je jedna od mogućih podloga za fondan. Ovom prilikom ću napisati kako se ona pravi i koristi uz male savete na osnovu svog iskustva.
 Neki od vas u te svrhe koriste ganaš ili puter kremu, koje su takođe dobre, al probajte i ovu, pa  procenite koja vam više odgovara.
 I samo da napomenem da je puno majstorica u dekorisanju torti koje to rade bolje od mene, al se nadam da će i ove moje ilustracije moći da vam posluže kao putokaz.




Priprema kreme




Sastojci:
250 g margarina
125 g šećera u prahu
150 g mlevenog keksa
50-100 g čokolade (opciono)
Ekstrakt/aroma  vanile

Priprema:
1. Margarin sobne temperature dobro izmiksajte da bude baš penast, pa dodajte šećer u prahu i ponovo mutite.
2. Poželjno je da keks bude što sitnije mleven te ili kupite već takav ili ga dodatno sameljite i prosejte pre upotrebe. Možete naravno i da koristite krupnije mleven, al vam u tom slučaju krem neće biti tako gladak.
NAPOMENA: Za tortu na fotografijama nisam dodatno usitnila keks.
3. Dodajte mleveni keks i opet sve  sjedinite  mućenjem. Ako želite da kremom premazujete neku svetliju tortu (vanila,plazma,voćne..) možete još dodati nekoliko kapi arome vanile , a  u slučaju da je torta čokoladna dodajte rastopljenu i prohlađenu čokoladu u količini koja vam odgovara.




Nanošenje krema na tortu


4. Pripremljeni krem nanosite špatulom na dobro rashlađenu i stegnutu tortu. Obično premažem tortu prvo sa strane počevši od jednog kraja u krug , pa onda prekrijem gornju površinu, al vi radite kako vam je zgodnije. Kad stignete do poslednjeg dela krem koji ste naneli na početku će se već stegnuti, pa onda polako krenite da špatulom ravnate eventualne izbočine i popunjavate ulegnuća.
NAPOMENA: Ako se pri nanošenju krema na delove sa filom i šlagom desi da se oni  povlače za kremom, malo ga razmekšajte u mikrotalasnoj, samo pazite da ne preterate i ne rastopite ga sasvim.
5. Premazanu tortu ostavite u frižideru dok se sloj keks krema ne stegne. Formiraće čvrstu pokoricu i moći ćete da kuckate po njoj "da zlo ne čuje". ☺
6. Pre prekrivanja dekor masom ("fondanom") možete tanko premazati površinu nekom masnoćom da se fondan lakše "prilepi" ( biljna mast,margarin..).








5 коментара:

  1. Da li se ovaj keks krem može praviti sa puterom umesto margarina? Izbegavam margarin u kolacima koliko god mogu.
    Pozdrav.
    Viktorija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može ali neće biti toliko čvrst. Keks krema se nalazi u tankom sloju ispod fondana i obično se i ne pojede jer je sljušte skupa s njim, a ako je i pojedu to su zaista zanemarljive količine. Osim toga diskutabilno je koliko je i bilo koja zdrava.

      Избриши
    2. A dali na ovj keks krem može da ide šlag

      Избриши
  2. Nema diskutabilnosti. Margarin je hidrogenizovana masnoca. Veoma stetna. Puter prirodna mlecna mast. Znaci puter u upotrebu.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...