уторак, 20. март 2018.

Kokos makroni


 Kokos makroni (a ne kokos macaronsi ) su tradicionalni nemački kolačići od belanaca i spremaju se uglavnom za zimske blagdane.  Negde se pominje da su nastali još u 9.veku nakon  arapskih osvajanja i pod uticjaem bliskoistočnjačke kuhinje. Recepata naravno ima prilično, a ja sam se opredelila za po mom mišljenju  najjednostavniji, bez kuvanja na pari i dodavanja vode.
Priprema smese i makrona


Sastojci:
2 belanceta
Prstohvat soli
100 g šećera
50 g šećera u prahu
1 kašičica soka od limuna
150 -200 g kokosa
Za glazuru:
75 g čokolade
2 kašike ulja
Nakon pečenja i glaziranje


Priprema:
1. Ulupajte belanca sa solju u čvrst šam. Dodajte šečer u dva navrata i miksajte dok se ne rastvori.
2. Potom sipajte limunov sok i umešajte šećer u prahu.
3. Kokos nemojte odjednom sasuti jer je različitog kvaliteta nego prvo 100g , pa onda postepeno ostatak dok ne dobijete gustinu dovoljnu da kašičicom možete da vadite masu, a da se ne raspada.
4. Na papirom za pečenje postavljen pleh ređajte hrpice pripremljene smese, pa pecite u rerni zagrejanoj na 150 °C dvadesetak minuta.
5. U sudu nad parom rastopite čokoladu s uljem, pa ohlađene kolačiće zaranjajte donjom stranom ili poprskajte od gore, a možete i oboje, kako vam se više dopada.
NAPOMENA: Makroni pravilno pripremljeni su spolja hrskavi, a iznutra meki i mogu očuvati svežinu ako se čuvaju u dobro zatvorenim metalnim kutijama.
Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...