уторак, 06. март 2018.

Lešnik kiflice












 Prhke, mirisne i preukusne ove kiflice lako izazivaju zavisnost i potrebna je baš snaga volje da bi se odupreli svakoj narednoj. Sakriti ih možete od svakoga, al od sebe .. ☺
  Posnog su sastava, a ako vam to nije bitno slobodno umesto margarina stavite puter i mleko na mesto vode.
  U pripremi sam navela čak tri moguća načina na koje ih možete oblikovati, dva od njih uključuju  modlice, a za treći (pod b) vam ne treba poseban alat. Izaberite onaj koji vam najviše odgovara i nećete pogrešiti jer su svakako odlične.
  I da, možete ih praviti i sa orasima, bademima ili kikirikijem, već po ukusu. Samo ih onda nemojte nazivati "lešnik kiflice".☺






Oblikovanje kiflica


Sastojci:
Za testo:
150 g mlevenih pečenih lešnika
210 g margarina (putera ako ne postite)
100 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
125 g mekog brašna
125 g oštrog brašna
1 kašičica praška za pecivo
Prstohvat soli
1 kašika vode (mleka ako ne postite)
Za valjanje:
150 g šećera u prahu




Pre i posle pečenja


Priprema:
1. U posudu sipajte obe vrste brašna, so , prašak za pecivo, šećer u prahu, vanilin šećer, mlevene pečene lešnike, kockice hladnog margarina i kašiku vode, pa umesite testo.
2. Uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižideru najmanje sat vremena, a možete i preko noći.
3. Od rashlađenog testa oblikujte kiflice na jedan od tri isprobana načina:
  a) Posebne limene modlice u obliku kiflica (slične onima za šape) podmažite i pospite brašnom. Otkidajte komadiće testa i utiskujte ga u modlicu tako da ispunite malo više od polovine prostora. Ređajte modlice s testom na pleh.
  b) Od testa oblikujte valjak, pa ga secite poprečno na jednake kolutiće. Od svakog formirajte prvo kuglicu, pa tanji valjak, a potom  njega savijte u polukrug. Ređajte roščiće u papirom za pečenje postavljen pleh.
  c) Testo razvaljajte na 0.5 cm debljine, te odgovarajućom modlom vadite oblik kiflica i ređajte ih u papirom za pečenje postavljen pleh.
4. Kiflice formirane na ponuđene načine pecite u rerni zagrejanoj na 180 °C dok im ivice blago ne porumene (oko10 -15 min.). Izvadite pleh i u slučajevima pod b) i c) ostavite kiflice da se ohlade , pa ih zatim odvojite od papira dok ih iz modlica u varijanti pod a) trebate istresti odmah još vruće.




Valjanje u prah šećer


5. Kiflice uvaljajte u prah šećer i čuvajte zatvorene u limenim kutijama, a možete ih (po)jesti i odmah.
NAPOMENA: Napravite duplu meru ako ih mislite sačuvati za još neku priliku ili radite noću kad vas ukućani ne vide.. ☺


















Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...